Doğum eyleminin sonuçlarını öngörmede intrapartum transperineal ultrasonografinin yeri
The role of intrapartum transperineal ultrasonography to predict the results of labor outcome
  1. Tez No: 627884
  2. Yazar: ESRA KARTAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİN ÜSTÜNYURT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Transperineal ultrasonografi, ilerleme açısı, baş-perine mesafesi, doğum şekli, Transperineal ultrasonography, angle of progression, head-perineumdistance, mode of delivery
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç:Çalışmamızda doğum eylemi takibinde, seri intrapartumtransperineal ultrasonografi ile ölçümler yaparak doğum eylemi sonuçlarını öngörmedeki katkısını araştırmayı amaçladık. Gereçler ve Yöntem:Çalışmamız, tek merkezli, doğum indüksiyonu amacıyla doğumhane birimine yatışı yapılan termde, tekil, baş prezentasyonda 300 gebenin değerlendirmeye alındığı prospektifkohort tipinde bir çalışmadır. Tekrarlayan intrapartum transperineal ultrasonografi ile ilerleme açısı (AOP) ve baş-perine mesafesi (HPD) ölçümü ve ardından klasik vajinal muayene ile servikal dilatasyon ve baş seviyesi değerlendirildi.Hastalar vajinal doğum yapanlar ve ilerlemeyen eylem nedeniyle sezaryan doğum yapanlar olarak ayrıldı. Latent fazda 4 saatte bir, aktif fazda 2 saatte bir muayene tekrar edildi.Maternal özellikler ve yenidoğan bulguları kaydedildi. Doğum şeklini ön görmede belirli sayısal verilerin değerlendirilmesinde SPSS 23 programı kullanılmıştır. Bulgular:Çalışmaya dahil edilen gebelerin ortalama gebelik haftası 39,3, ortalama yaş 25,67 ortalama doğum süresi 630,32 dakika bulundu. Doğum şeklini predikte etmek için yapılan işlem karakteristik eğrisi analizinde AOP değeri 38,5 milimetre (p=0,001) alındığında sırasıyla %84 sensitivite, %73 spesifite ve %87 sensitivite, %60 spesifite ile sezaryen ile doğum öngörüsünde anlamlı bulundu. Sonuç: Vajinal muayene ile uyumluluk gösteren AOP ve HPD ölçümlerinin,doğum eyleminin sonuçlarını öngörmede yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective:In our study, we aimed to investigate the contribution of predicting the results of labor with serial intrapartum transperineal ultrasonography in the follow-up of labor. Materials and Methods: This is a single centre prospective cohort study performed in 300 women with singlet on pregnancy , term, cephalic presentation who is underwent to labor induction. After the commencement of labor induction paired assesment of cervical dilation and fetal head station by vaginal examination and transperineal ultrasonograpic assesment of angle of progression (AOP) and head-perineum distance ( HPD) were made serially. The women were classified into two groups, according to whether they had vaginal delivery or Cesarean Section for nonprogressive labor. Assesment was performed every 4 hoursand 2 hours, respectively, during latent and active phases of labor. Maternal and fetal characteristics were assessed. to evaluate the performance of serial intrapartum sonography in predicting women with cesarean delivery because of failure to progress. SPSS 23 program was used to evaluate the data in predicting the results of labor outcome. Result: The median gestational week of the pregnant women included in the study was 39.3, the median age was 25.67 and the mean delivery time was 630.32 minutes. In the process characteristic curve analysis performed to predict labor outcome, when AOP value is 38.5 millimeters (p = 0.001), respectively,84% sensitivity, 73% specificity and 87% sensitivity, 60 specificity. It was found significant in the prediction of cesarean delivery Conclusion: AOP and HPD determined by intrapartum ultrasonography which may aid in predicting the labor outcome were associated with vaginal examination