Bağımsız anaokullarında görev yapan okul öncesi öğretmenlerinin örgütsel bağlılıkları ile iş performansları arasındaki ilişki
The relationship between organizational commitment and job performance of preschool teachers working in independent kindergartens
  1. Tez No: 627915
  2. Yazar: SEVİL YAVUZKILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAZIM ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: örgütsel bağlılık, iş performansı, anaokulu, öğretmen, organizational commitment, work performance, kindergarten, teacher
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmanın amacı, okul öncesi öğretmenlerinin örgütsel bağlılıkları ile iş performansları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmada“Okul öncesi öğretmenlerinin örgütsel bağlılıklarının iş performansları ile ilişkisi var mıdır?”sorusuna cevap aranmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden tarama modelinin bir çeşidi olan ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Bu araştırma Denizli iline bağlı Pamukkale ve Merkezefendi ilçelerinde bağımsız anaokullarında görev yapmakta olan okul öncesi öğretmenlerini kapsamaktadır. Basit rastgele örneklem seçimi yöntemiyle araştırmada 241 okul öncesi öğretmeninden veri toplanmıştır. Araştırmada veriler“Örgütsel Bağlılık Ölçeği”ve“İş Performansı Ölçeği”ile toplanmıştır. Örgütsel Bağlılık Ölçeği, zoraki, çıkarcı ve ahlaki bağlılık olmak üzere üç alt boyuttan ve 15 maddeden meydana gelmiştir. İş Performansı Ölçeği, tek boyutlu ve 13 maddeden oluşan bir ölçektir. Araştırma verilerinin analizinde betimsel istatisikler, t testi, tek yönlü varyans analizi, Kruskal Wallis, Mann Whitney-U testi, Pearson ve Spearman korelasyon analizinden oluşan parametrik ve nonparametrik testler ve basit doğrusal regresyon testi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, okul öncesi öğretmenlerinin örgütsel bağlılık alt boyutlarından ahlaki ve çıkarcı bağlılıklarının çok yüksek, zoraki bağlılıklarının çok düşük oldukları görülmüştür. Öğretmenlerin iş performansı algıları çok yüksek bulunmuştur. Öğretmenlerin algılarına göre, örgütsel bağlılık alt boyutlarında ve iş performansında medeni durum, yaş, mesleki kıdem, sendika üyeliği, okul mesleki kıdem değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Çocuk sayısı değişkeninde ise çıkarcı bağlılık alt boyutu haricinde anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Örgütsel bağlılık alt boyutlarından ahlaki ve çıkarcı bağlılık; iş performansı ile ilişkili çıkmıştır. Zoraki bağlılık ile iş performansı arasında ilişki bulunamamıştır. Ayrıca okul öncesi öğretmenlerinin iş performansı üzerinde örgütsel bağlılık alt boyutlarının (çıkarcı, ahlaki bağlılık) anlamlı bir yordayıcısı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between the organizational commitment of preschool teachers and their job performance.“Is the organizational commitment of preschool teachers related to job performance?”The answer to the question was sought. Relational screening model, which is a kind of screening model as one of the quantitative research methods, was used in the study. This research includes preschool teachers working in independent kindergartens in Pamukkale and Merkezefendi districts of Denizli province. In the study, data was collected from 241 preschool teachers with simple random sample selection method. In the study, the data were collected with“Organizational Commitment Scale”and“Business Performance Scale”. The Organizational Commitment Scale is composed of three sub-dimensions compulsory, interest and moral commitment and 15 items. The Job Performance Scale is a one-dimensional and 13-item scale. In the analysis of the research data, descriptive statistics, t test, one-way variance analysis, kruskal wallis, Mann Whitney-U test, Pearson and Spearman correlation analysis, parametric and nonparametric tests and simple linear regression test were used. According to the findings obtained from the research, it was observed that the moral and interest loyalties of the preschool teachers' organizational commitment sub-dimensions were very high and their forced commitment was very low. Teachers' perceptions of job performance were very high. According to teachers' perceptions, there was no significant difference in organizational commitment sub-dimensions and job performance regarding marital status, age, professional seniority, union membership, and school professional seniority. No difference was found in the number of children, except for the sub-dimension of self-commitment. Moral and interest loyalty which is one of the organizational commitment sub-dimensions has been associated with business performance. No relationship was found between forced commitment and job performance. In addition, it was observed that the sub-dimensions of organizational commitment (interest, moral commitment) on preschool teachers' job performance are significant predictors.