İç denetimin kurumsal yönetime etkisi
The effect of internal audit on corporate governance
- Tez No: 627916
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İHSAN GÜLAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İç Denetim, İç Kontrol, İç Denetçi, Kurumsal Yönetim, Kurumsal Yönetim İlkeleri, Internal Audit, Internal Control, Internal Auditor, Corporate Governance, Corporate Governance Principles
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Dünyada özellikle 1980'li yıllardan itibaren yaşanan hızlı küreselleşmenin beraberinde getirdiği rekabetçi ortam işletmeleri hızlı ve etkin karar almaya zorlamıştır. Ancak, bu süreçte meydana gelen ekonomik dalgalanmalar, krizler, ortaya çıkan hile, suiistimal ve şirket skandalları işletmelerin, kurumların yönetsel ve mali yönlerden daha iyi, daha verimli ve şeffaf olarak idare edilmelerini gerekli kılmıştır. Kurumsal yönetimin amacına ulaşmasını, etkinliğini ve verimliliğini sağlayan işletme içi en önemli birimlerden birisi İç Denetimdir. İç Denetim, işletmelerin kontrol ve yönetsel süreçlerini sistematik ve disiplinli bir yaklaşımla değerlendirerek, işletmede gerçekleşen işlerin ve faaliyetlerin kurumsal yönetim anlayışına uygunluğunu arttırmayı hedeflemektedir. İşletmelerde oluşturulacak olan iç denetim faaliyetleri ve kontrol ortamı kurumsal yapının oluşturulması ve geliştirilmesi açısından önem taşımaktadır. Yönetim Kurulu tarafından hedeflenen Kurumsal Yönetim yapısına geçiş ve işletmenin Kurumsal Yönetim ilkelerine göre yönetilmesi karar ve hedefinin uygulanıp uygulanmadığı, uygulamanın etkili ve verimli olup olmadığı, uygulamada doğan aksaklıkların tespiti ve düzeltici önlemler ancak bağımsız, tarafsız İç Denetim faaliyetleri ile mümkündür. İç denetimin hiç olmadığı veya var olan iç denetimin etkin ve verimli çalışmadığı işletmelerde, üst yönetim tarafından alınan Kurumsal Yönetim kararlarının tam olarak uygulanmama veya uygulamanın eksik, yanlış yapılıp kuruma zarar verme riski taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı; - İç denetim faaliyetlerinin, organizasyonlarda nesnel güvence sağlamak ve danışmanlık faaliyetleri çerçevesinde yapmış olduğu uygunluk denetimi, performans denetimi, finansal tablo denetimi ve bilgi teknolojileri denetimlerinin kurumsal yönetim uygulamaları ve kurumsal yönetim ilkelerinin etkin ve verimli uygulanmasına katkısı ve etkisini araştırmaktır. - Risk odaklı iç denetim faaliyetleri ile, organizasyonun hedeflerine ulaşmasını etkileyen tehdit ve fırsatların tespit edilerek tanımlanması, değerlendirilmesi, bunlara verilecek cevapların tespit edilerek iç denetimin Kurumsal Risk Yönetimine katkısı ve etkisini araştırmaktır.
Özet (Çeviri)
The economic crises and corporate scandals especially since the 1980s have been followed by a marked improvement in the financial and administrative management of organisations. However, economic fluctuations, crises, fraud, misconduct and business incidents that occurred in this process necessitated the management of organisations and institutions in a better, more efficient and transparent way than in managerial and financial aspects. Internal Audit represents an important unit within the enterprise that ensures the achievement, efficiency and efficiency of corporate governance. Internal Audit aims to increase the compliance of the works and activities realized in the enterprise with the corporate governance approach by evaluating the control and managerial processes of the enterprises with a systematic and disciplined approach. Internal audit activities and control environment to be established in enterprises are important for the establishment and development of the corporate structure. The transition to the corporate governance structure targeted by the Board of Directors and the management of the organisation in accordance with the Corporate Governance Principles are only possible through independent and impartial Internal Audit activities. In businesses where there is no internal audit or where the existing internal audit does not operate effectively and efficiently, there is a risk that the Corporate Governance decisions taken by the top management are not fully implemented or are incomplete, misapplied or harm the organization. The purpose of this study; - To provide objective assurance in organizations, and to investigate the contribution and impact of compliance audits, performance audits, financial statement audits and information technology audits in the effective and efficient implementation of Corporate Governance Principles and Corporate Governance Principles. - To identify and evaluate the threats and opportunities that affect the achievement of the organization's goals through risk-oriented internal audit activities, and to determine the responses and impact of internal audit on Corporate Risk Management.