Obsesif kompulsif bozukluk tanılı hastalarda mizofoni komorbiditesinin yürütücü işlevlere etkisi
The effect of mizophonia comorbidity on executive functions in patients with obsessive compulsive disorder
- Tez No: 627966
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER AKİL ÖZER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: OKB, mizofoni, yürütücü işlev, OCD, misophonia, executive functions
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Amaç: Hafif seslerden belirgin rahatsız olma anlamına gelen mizofoni ilk defa Odyoloji literatüründe tanımlanmıştır. Son yıllarda mizofoni üzerine literatürel ilgi artmış ve bir psikiyatrik bozukluk olabileceği öne sürülmüştür. Obsesif kompulsif (OKB) spektrumundaki bozukluklarla, hastalığın seyri, hasta popülasyonu, tedaviye cevap oranları ve nöronal devrelerdeki patofizyoloji açısından benzerlikleri paylaştıkları için DSM-5'teki Obsesif kompulsif bozukluk (OKB) ve ilişkili bozukluklar altında sınıflandırılabileceği önerilmiştir. Çalışmamız birincil olarak OKB hastaları ve sağlıklı kontrollerin yürütücü işlev fonksiyonları açısından karşılaştırılmasını amaçlamıştır. İkincil olarak ise OKB hastalarını mizofonisi olanlar ve olmayanlar olarak iki gruba ayırıp, bu iki grubun depresyon puanları, hastalık şiddeti, klinik görünüm, başlangıç yaşı, yürütücü işlev fonksiyonları açısından farklılıklarının saptanması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza DSM-5 tanı ölçütlerine göre OKB tanısı almış yetmiş dokuz hasta ve kırk bir sağlıklı kontrol dahil edildi. Hasta grubu Schröder ve arkadaşlarının mizofoni tanı ölçütleri kullanılarak mizofonisi olan ve olmayan olarak iki gruba ayrıldı. Katılımcıların tümüyle klinik görüşme yapılarak, OKB grubuna sosyodemografik veri formu, Yale Brown Obsesyon Kompulsiyon ölçeği (YBOKÖ) ve Belirti Kontrol Listesi, Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği (HDDÖ) uygulandı, hastaların ektanıları DSM-5 Bozuklukları için yapılandırılmış görüşme formu SCİD-5-CV ile değerlendirildi. Katılımcılara nöropsikolojik testler içinden sayı menzili testi, stroop testi, iz sürme testi, sözel akıcılık testi, wisconsin kart eşleme testi (WKET), londra kulesi testi (LK) uygulandı. Bulgular: OKB hastalarının bilişsel testlerinden stroop interferans, stroop hata, iz sürme B, iz sürme interferans, WKET perseveratif hata yüzdesi, LK toplam hamle skoru, LK toplam uygulama süresi, LK toplam süre, LK toplam süre ihlali, LK toplam kural ihlalleri ortalamaları kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek; sözel akıcılık hayvan, sözel akıcılık KAS, iz sürme B hata, WKET kategori, WKET kavramsal düzey tepki yüzdesi, LK toplam doğru skoru, LK toplam başlama süresi ortalamaları kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düşük saptandı. Mizofonisi olan OKB hasta grubunun yaş ortalaması ve hastalık başlangıç yaşı mizofonisi olmayan hasta grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı daha düşük saptandı. Mizofonili hasta grubunda bulaş obsesyonu ve diğer kompulsiyon tipi mizofonisiz grubu göre istatistiksel olarak anlamlı daha yüksek saptandı. Nöropsikolojik testlerden, mizofonili hasta grubunun iz sürme A, WKET 1.kategoriyi tamamlamadaki deneme sayısı, LK toplam uygulama süresi, LK toplam süre, LK toplam süre ihlali, LK toplam kural ihlalleri ortalamaları mizofonisiz hasta grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düşük saptandı. Sonuç: OKB hasta grubunda seçici dikkat, tepki ketleme, karmaşık dikkat, dikkati sürdürme, sözel akıcılık, set değiştirme, yönetici işlevler, soyut düşünme, bilişsel esneklik, planlama ve problem çözme gibi yürütücü işlev fonksiyonlarında bozulma saptadık. OKB heterojen bir hastalık olup, mizofonisi olan OKB hasta grubunun daha erken başlangıç yaşı olması, daha fazla psikiyatrik eştanıya sahip olması, nörogelişimsel hastalıklarla birlikteliğinin sık olması, duyusal fenomen görülmesi mizofonisi olan grubun daha farklı bir etyolojiye ve alttiplendirmeye sahip olacağını ve bilişsel yönden farklılaştığını göstermektedir. Çalışmanın daha geniş örneklemli ve nörogörüntüleme çalışmalarıyla desteklenmesine ihtiyacı vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Misophonia, which means significant disturbance from light sounds, was first described in the Audiology literature. In recent years, literature interest in misophonia has increased and it has been asserted that there may be a psychiatric disorder. It has been suggested that it can be classified under Obsessive compulsive disorder (OCD) and related disorders in DSM-5, as they share similarities with the obsessive compulsive (OCD) spectrum with the course of the disease, patient population, treatment response, and pathophysiology in neuronal circuits. Our study primarily aimed to compare OCD patients and healthy controls in terms of executive functions. Secondly, it was aimed to determine the differences in depression scores, disease severity, clinical appearance, age of onset, executive functions, between patients who have comorbid misophonia not. Materials and Methods: Seventy nine patients diagnosed with OCD according to DSM-5 diagnostic criteria, and forty one healthy controls were included in our study. The patient group was divided into two groups diagnosed with and without misophonia, by using Schröder's diagnostic criteria. A sociodemographic data form, Yale Brown Obsession Compulsion Scale (YBOCS) and Symptom Checklist, Hamilton Depression Rating Scale (HDRS) were applied to the OCD group by conducting clinical interviews with all participants. Additional diagnoses of the patients were evaluated using the structured interview form SCID-5-CV for DSM-5 Disorders. Among the neuropsychological tests, Digit Span Test, Stroop Test, Trail Making Test, Verbal Fluency Tests, Wisconsin Card Sorting Test (WCST), Tower of London Test (ToL) were applied to the participants. Results: Test results of OCD patients were found to be statistically significantly higher in stroop interference times, stroop error, trail making test B, trail making test interference times, WCST percent of perseverative errors, ToL number of moves, ToL total time to complete, ToL total time, ToL total time failures, LK total rules failures. The following test results of OCD patients were found to be significantly lower compared to the control group: verbal fluency test animal category mean values, verbal fluency test KAS mean values, trail making test B error, WCST categories completed, WCST conceptual level response, ToL total correct, ToL total time to first move. The mean age and onset age of OCD patients with misophonia was statistically significantly lower than the group of patients without misophonia. The contamination obsession and other compulsion type were found to be statistically significantly higher in the group of patients with misophonia than the group without the group with misophonia. In the patients group with misophonia following neuropsychological test results were statistically significantly lower than the group of patients without misophonia: trail making test A, WCST number of attempts to complete category 1, ToL total time to complete, ToL total time, ToL total time failures, ToL total rules failures. Conclusion: In the group of OCD patients, we found impaired executive functions such as selective attention, reaction suppression, complex attention, maintaining attention, verbal fluency, ability of set shifting, executive functions, abstractive ability, cognitive flexibility, planning and problem solving. OCD is a heterogeneous disease, the OCD patient group with misophonia has an earlier onset age, more psychiatric comorbidity, frequent coexistence with neurodevelopmental diseases and sensory phenomena will have a different etiology and subtyping and may differ cognitively. The study needs to be supported by larger sampling and neuroimaging studies.