Kadın yoksulluğunun azaltılması ve ekonomik gelişme bağlamında mikrokredi uygulamalarının rolü
The role of microcredit applications in the context of reducing women poverty and economic development
  1. Tez No: 627967
  2. Yazar: MEHRİBAN ZEYNALOVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DEMET ÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, kadın yoksulluğu, mikrokredi, Poverty, women poverty, microcredit
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Küreselleşen dünyada yoksulluk, çığ gibi büyüyerek insanlığın en büyük problemlerinden biri haline gelmiştir. Hemen hemen tüm ülkelerde insanlar yoksullukla savaşmaktadır. Fakat gelişimden geri kalmış ülkelerde yoksulluğun baskısı daha farklı ve meşakkatlidir. Bu mücadele yolunda sayısız politikalar ve çalışmalar yapılsa da, tamamen çaresi bulunamayan yoksulluk daha da modernleşerek değişime uğramış ve yaygınlaşmıştır. Yoksulluk sorunun başrolünde kadınlar ve çocuklar yer almaktadır. Özellikle kadınlar hayatta kalabilmek için, yoksulluğun yarattığı sorunlarla mücadele ederken bile birçok engellerle karşılaşan kesimdir. Yoksulluğun bu denli cinsiyetçi oluşu kadın yoksulluğunu ortaya çıkarmıştır. Bu gün ülkelerin en önemli amaçlarından biri olan ekonomik gelişme için yoksulluk azaltıcı ve kadınları güçlendiren bir takım politikalar ve projeler uygulanmaktadır. Bu projelerden biri de mikrokredidir ve hem kadınları finansal olarak güçlendirmek hem de ekonomiye kazandırmak amacıyla kurulmuştur. Bu çalışmada hem kadın yoksulluğunun azaltılması hem de mikrokredinin kadınları güçlendirmeye yönelik ekonomik gelişmedeki rolü incelenmiştir. Birinci bölümde yoksulluğun tanımı, nedenleri, ölçme yöntemleri, kadın yoksulluğu ve kadın yoksulluğunu belirleyen unsurlar, kadının ekonomideki önemi, kadının yoksullukla mücadelesi; ikinci bölümde ekonomik gelişme, mikrokredi ve mikrofinans sisteminin tanımı, kadın yoksulluğunun azaltılmasında ve ekonomik gelişmedeki etkileri, üçüncü bölümde Türkiye'de uygulanan mikrokredinin kadınların istihdamı ve geliri üzerindeki etkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Poverty has grown as an avalanche in the globalizing world and has become one of the biggest problems of humanity. In almost all countries, people fight poverty. But the pressure of poverty is different and difficult in countries that lag behind development. Although numerous policies and studies have been carried out in this way of struggle, poverty, which cannot be completely remedied, has become more modernized and has changed and become widespread. Women and children are at the leading role of the poverty problem. Especially women are those who face many obstacles in order to survive, even while struggling with the problems caused by poverty. The fact that poverty is so sexist has revealed women's poverty. Today, a number of policies and projects that reduce poverty and empower women are implemented for economic development, which is one of the most important goals of the countries. One of these projects is microcredit and it was established to both financially empower women and bring them to the economy. In this study, the role of microcredit in reducing women's poverty and economic development in empowering women was examined. In the first part, the definition of poverty, its causes, measurement methods, the factors that determine women's poverty and women's poverty, the importance of women in the economy, women's struggle against poverty; In the second part of the definition of microcredit and microfinance system in reducing female poverty and its impact on economic development, the impact of microcredit on women's employment and income applied in Turkey were examined in the third section.