The Influence of govermance on public administration and state in Turkey in the 1990s with special reference to the health sector
Sağlık sektörü özelinde yönetimin 1990'larda Türkiye'de devlet ve kamu yönetimine etkisi
  1. Tez No: 62798
  2. Yazar: CENK AYGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞİNASİ AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetişim, Neo-liberalizm, Kamu Yönetimi, Sağlık, İdari Reform, Dünya Bankası, Sağlık Reformu, Governance, Neo-liberalism, Public Administration, Health, Administrative Reform, World Bank, Health Reform
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu tezde, 1990'larda hızla gelişmekte olan yönetişim literatürünün, Türk kamu yönetiminin yeniden yapılanması üzerinde yarattığı etkiler, sağlık sektörü özelinde incelenmiştir. Yönetişim yaklaşımının önemi, önemli bir meşruiyet krizi yaşamakta olan neo-liberal politikaların gözden geçirilmesini önermesinde yatmaktadır. Ne var ki, bu çalışmada yönetişimin aynı zamanda neo-liberal politikaların devamı olduğu iddia edilmektedir. 1980 sonrası yeniden yapılanma çabalarını anlayabilmek için, 1980 öncesi idari reform çabalan incelenmiş ve bu dönem,“yapısal uyarlama dönemi”ya da“idareyi geliştirme dönemi”olarak nitelenebilecek 1980 sonrası dönemle karşılaştırılmıştır. Bunlardan ilki, Dünya Bankası'nın etkisi altında biçimlenen dışsal belirlenimi vurgularken, ikincisi daha çok içsel belirlenmeleri temel almaktadır.1990 sonrası sağlık reformu çalışmalarının, Dünya Bankası'nın aynı dönemde başlayan“iyi yönetişim”politikası ile çakıştığına dikkat çekilmiş ve yönetişimin neo-liberal politikaların devamı olması ölçüsünde, neo-liberalizmin karşılaştığı meşruiyet bunalımı ile karşılaşacağı iddia edilmiştir. Diğer taraftan, neo-liberal politikaların gözden geçirilmesi olarak düşünüldüğünde bile, sağlık reformu temel alınarak yapılan bu incelemede yönetişimin yalnızca geçici bir proje olabileceği iddia edilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the influence of the newly arising governance literature on the restructuring of the public administration in Turkey is discussed with special reference to the health sector. The significance of governance is posed as an overhaul of neo-liberalism which encountered a severe legitimation crisis. However, at the same time, governance is argued to be a continuation of the neo- liberal policies. In order to understand the restructuration efforts after 1980, pre- 1980 administrative reform attempts are studied, and this period is put in contradistinction to the post- 1980 period which may be coined as a“structural adjustment”or an“administrative improvement”period. While the former emphasizes the external determination under the imposition of the World Bank, the latter emphasizes the internal aspects.The post- 1980 health reform attempts in Turkey are examined as matching to the“good governance”policy of the World Bank and it is argued that, to the extent that governance is the continuation of the neo-liberal policies it could not escape the legitimation problems which neo-liberal policies encountered. On the other hand, as an overhaul of neo-liberalism, governance may prove to be a temporary project.