Koroner baypas cerrahisinde kardiyo pulmoner baypas süresi ve kros klemp süresi ile postoperatif atriyal fibrilasyon gelişimi arasındaki ilişkinin araştırılması
An investigation into the relationship of postoperative atrial fibrillation development and cardiopulmonary bypass time and cross-clamp time in coronary bypass surgery
- Tez No: 628003
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EYÜP SERHAT ÇALIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Kardiyopulmoner baypas süresi, koroner arter baypas greftleme, kros klemp süresi, postoperatif atrial fibrilasyon, Cardiopulmonary bypass time, coronary artery bypass grafting, cross-clamp time, postoperative atrial fibrillation
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Koroner arter baypas cerrahisi (KABG) sonrası atriyal fibrilasyon (AF) gelişimine etki eden çok sayıda parametre mevcuttur. Bu değerlerin doğru olarak tanımlanması ve alınacak önlemler ile postoperatif AF gelişiminin azaltılması, mortalite ve morbiditenin azalmasına önemli katkılar sağlayacaktır. Metod: Atatürk Ünivertsesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniğince Eylül 2018 – Aralık 2019 tarihleri arasında izole koroner arter baypas greftleme ameliyatı yapılan, tiroit fonksiyon testleri normal, β-bloker kullanan ve kapak hastalığı olmayan tüm hastalar prospektif olarak çalışmaya dahil edildi. Kardiyopulmoner baypass ve kros klemp süreleriyle AF gelişimi arasındaki ilişkinin araştırılması amacıyla preoperatif, intraoperatif ve postoperatif veriler kaydedildi. Bulgular: Kliniğimizde Aralık 2018- Aralık 2019 tarihleri arasında belirlenen kriterlere uyan ve aynı cerrahi ekip tarafından opere edilen 103 hasta çalışmamıza dâhil edildi. Hastalar AF gelişenler ve gelişmeyenler olarak iki gruba ayrıldı.103 hastanın 25'inde AF gelişirken (%24.3) (AF var) 78'inde (%75.7) AF gelişmedi (AF yok). Tüm hastalara ekstrakorporeal dolaşıma girilerek KPB altında izole KABG yapıldı. Ortalama KPB süresi AF olanlarda 81,2 ± 27,47 dk, olmayanlarda 83,33 ± 17,35 dk olarak bulundu. İstatiksel olarak anlamlı bulunmadı (p=0,717). Ortalama aortik kros klemp zamanı AF olanlarda 39,04 ± 12,12 dk, AF olmayanlarda 40,14 ± 8,89 dk olarak kaydedildi. İstatiksel olarak kros klemp zamanı ile AF arasındaki ilişki anlamlı değildi (p=0,625). Sonuç: Çalışmamız sonucunda, KPB ve kros klemp süreleri ile poAF insidansı arasında anlamlı bir ilişki olmadığı gösterilmiştir. Ancak olgu sayımızın sınırlı oluşu ve daha uzun süreli ve geniş çaplı çalışmalara hala ihtiyaç duyulmasının, konu hakkındaki fikir birliğinin sağlanması açısından önemli olduğunu düşünmekteyiz. Bununla birlikte poAF insidansını etkileyen tüm faktörlerin araştırılması ve tanımlanması halinde; poAF'ın önlenmesi ve tedavisi yolunda önemli adımlar atılmış olacaktır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Many parameters affect atrial fibrillation (AF) development after coronary artery bypass graft (CABG) surgery. Defining these values correctly and reducing postoperative AF development with the measures to be taken will have significant contributions to the reduction of mortality and morbidity Method: All patients who underwent an isolated coronary artery bypass grafting operation between December 2018 and December 2019 by Ataturk University Cardiovascular Surgery Clinic, who had regular thyroid levels, who used β-blockers and who did not have valve disease were included prospectively. Preoperative, intraoperative and postoperative data were recorded to investigate the relationship between the development of AF and cardiopulmonary bypass and cross-clamp times Results: 103 patients who met the criteria and were operated by the same surgical team between October 2018 and December 2019 in our clinic were included in our study. The patients were divided into two groups as those with and without AF. 25 of 103 patients had AF (24.3%) (with AF) and 78 (75.7%) of them had no AF (no AF). All patients underwent extracorporeal circulation and isolated CABG was performed under CPB. The mean CPB duration was 81.2 ± 27.47 min in those with AF, and 83.33 ± 17.35 min in those without AF. It was not statistically significant (p = 0.717). The mean aortic cross-clamp time was recorded as 39.04 ± 12.12 min in those with AF and 40.14 ± 8.89 min in those with no AF. Statistically, the relationship between cross-clamp time and AF was not significant (p = 0.625) Conclusion: As a result of our study, it was shown that there was no significant relationship between poAF incidence and CPB and cross-clamp times. However, the fact that we have a limited number of cases and still need long-term and wide-ranging studies is vital for building consensus. After all, if all factors affecting poAF incidence are researched and identified, important steps will be taken to prevent and treat poAF.