Greft maddelerine mekanik stabilite sağlamak amacıyla üretilmiş, heterolog tip I ve tip III kollajen içeren jelin kemik iyileşmesi üzerine olan etkisinin ratlar üzerinde deneysel olarak incelenmesi
Experimental investigation of the effect of heterologous TYPE I and type III collagen containing gel produced to provide mechanical stability to graft materials on bone healing process on rats
- Tez No: 628009
- Danışmanlar: PROF. DR. ERTUNÇ DAYI, DR. ÖĞR. ÜYESİ GELENGÜL URVASIZOĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Kemik İyileşmesi, Tip I kollajen, Tip III Kollajen, Bone Healing, Type I Collagen, Type III Collagen
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, greft maddelerine mekanik stabilite sağlamak için sunulmuş eksojen tip I ve III kollajen içeren jel materyalinin, kemik iyileşmesi ve oksidan‐antioksidan dengesi üzerine olan etkisi ve toksisitesini değerlendirmektir. Materyal ve Metod: Sunulan çalışmada 36 adet erkek winstar albino cinsi rat kontrol ve deney olmak üzere iki ve kendi içlerinde de rasgele olacak şekilde 3 gruba ayrıldı (n=6). Deneklerde 5 mm'lik unilateral kalvaryal defektler oluşturuldu. Kontrol grubundaki defektler ksenogreft ile, deney grubundakiler ise ksenogreft ile karıştırılan eksojen tip I ve III kollajen içeren jel materyaliyle dolduruldu. Denekler 2, 4 ve 8. haftalarda sakrifiye edilerek histopatalojik (hemotoksilen-eozin, masson-trikrom, congo red) immünohistokimyasal ve biyokimyasal olarak incelendi. Bulgular: Histopatalojik incelemelerde, granülasyon dokusu ve anjiogenezis gelişimi erken dönemde deney grubunda, ilerleyen dönemlerde ise kontrol grubunda daha fazla gözlemlenmiştir (p0.05). Kalsiyum ve fosfor değerleri deney grubunda daha yüksek bulunmuştur(p0.05). Sonuç: Eksojen tip I ve III kollajen içeren jelin, kemik rejenerasyonu ve remodelasyonunun hızlanmasında ve gelişmesinde görev yaptığı, rejenerasyonu olumlu yönde etkileyen BMP‐2, TGF‐β1 ve IL‐6'nın ekspresyonlarında artış sağladığı ve oksidan‐antioksidan dengesini bozmayan, manipülasyonu kolaylaştıran bir materyal olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to investigate the effect to the gel, which includes tip I and tip III collagen substance and produced for providing mechanical stability of graft materials, on toxicity, bone healing and oxidant- antioxidant effect. Material and Method: In this study, 36 male winstar albino rats were divided into two main groups as experiment and control, and these groups were randomly divided into 3 subgroups (n = 6). 5 mm calvarial defects were created unilaterally in the subjects. The defects in the control group were filled with xenograft and those in the experimental group were filled with gel material containing exogenous type I and III collagen mixed with xenograft. The subjects were sacrificed at 2nd, 4th and 8th weeks and examined histopathologically (hemotoxylin-eosin, masson-trichrome, congo red) immunohistochemically and biochemically. Results: In histopathological examinations, the development of granulation tissue and angiogenesis was significantly higher in the early period in experimental group and in the following periods in control group (p 0.05). Calcium and phosphorus assessment were higher in experimental group (p 0.05). Conclusion: It was determined that the gel containing exogenous type I and III collagen was involved in the acceleration and development of bone regeneration and remodeling. It was also found that this gel provided an increase in the expressions of BMP‐2, TGF‐β and IL‐6, which affect bone regeneration positively. On the other hand, it was concluded that this material has beneficial effects which are nondisruptive on oxidant-antioxidant balance and facilitating the manipulation.