İmplant destekli hareketli protezlerin retansiyonunda kullanılan top başlı ve locator özellikli non-splint overdenture ataşmanların mekanik ve fiziksel özelliklerinin yapay yaşlandırma altındaki değişimine etkilerinin in-vitro değerlendirmesi
In-vitro evaluation of the effects of mechanical and physical properties of ball-head and locator nonspinning overdenture attachments used in the retention of implant-supported removable prostheses on the change of their mechanical and physical properties under artificial aging
- Tez No: 788255
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN MEHMET KURTULMUŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: İmplant destekli hareketli protezler, non-splint overdenture ataşman, top başlı ataşman, locator ataşman, retansiyon, Removable implant prosthesis, non-splint overdenture attachment, ball head attachment, locator attachment, retention
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Geçmişten günümüze implant uygulamaları tam protez hastalarında yapılmaktadır. Klasik tam protez hastalarında retansiyon, fonksiyon, konfor şikayetleri implant destekli protezlere göre daha fazladır. Son yapılan çalışmalar bizlere implant destekli protezlerle daha büyük başarılar elde edildiğini göstermektedir. İmplant destekli özelikle alt tam protezlerde iki implant hastalara önerilmektedir. İmplant destekli tam protezlerde klinisyen ve teknisyenin kullanım kolaylığı, retansiyon, stabilite sağlamasından dolayı birçok firmanın top başlı ataşman ve locator ataşman tutucuları kullanılmaktadır. Ancak top başlı ve locator ataşmanlarda, zamanla gözlemlenen tutuculuk kaybı ve lastiğindeki aşınma, sıklıkla görülen komplikasyonlardandır. Bu tez çalışmasında, TRI® Top Başlı ataşman (TRI implants swiss) ve TRI® Raptor ataşman (TRI Implants swiss) yerleştirilip üretici firmanın öneri doğrultusunda hedeflenen kullanım süresi ve performansına karşılık gelen siklus döngüsüne kadar retansiyonlarının karşılaştırılarak daha başarılı matris (negatif parça: hareketli implant üstü bir protezin içinde yer alan tutucu parça ile birleşen, çoğunlukla lastik kökenli olan yuva kısmı) ve patris (implant doku destekli bir protez için, implantın üstündeki protezin bağlantısını yapan, tutucu veya ataşman parça) sisteminin bulunması hedeflenmiştir. Bu hedefe göre çalışmanın amacı; TRI® Top Başlı ataşman (TRI implants swiss) ve TRI® Raptor ataşman (TRI Implants swiss) lastiklerinin çiğneme simülatöründe (Dentarge,Türkiye) termal siklus ile birarada yaşlandırma sonrası değişen retansiyon kuvvetlerinin zamana bağlı olarak takıp-çıkarma kuvvetleri ile matrisler(negatif parça: hareketli implant üstü bir protezin içinde yer alan tutucu parça ile birleşen, çoğunlukla lastik kökenli olan dişi yuva kısım) üzerindeki retansiyona etkilerini araştırmaktır. Sıfır hipotezimiz: -Ağız ortamına göre yıpranma paylarında bir değişiklik yoktur. -Non-splint overture ataşmanlar arasında yaşlanma ile oluşan değişimleri ve buna bağlı retansiyon kaybı arasında karşılaştırma yapıldığında istatiksel olarak anlamlı bir fark yoktur. Tez çalışması İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Araştırma ve Geliştirme Laboratuvarında, Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Araştırma ve Gelişme Laboratuvarında yapılmıştır. 10 adet top başlı ataşman ve 10 adet TRI Raptor Ataşman (TRI Implant Swiss) implant anahtarı (Abutment driver, TRI Implants, Swiss) ile implant analoglarının üzerine yerleştirilmiştir. 1,5 yılda alınan dört ölçüm lastik aşınmaları incelenmiş ve 1,5 yılda dört farklı ölçüm zamanında şeffaf ve gri Top Başlı Ataşman gruplarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık vardır (F=8,570 p=0,001). Yine 1,5 yılda alınan dört ölçüm lastik aşınmaları incelenmiş ve 1,5 yılda dört farklı ölçüm zamanında Mor renkli, Şeffaf ve Pembe renkli TRI® Raptor Smart Box Sistemi gruplarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık vardır (F=48,445 p=0,001). Çalışmamızda da hareketli implant protezlerin retansiyonunda non-splint overdenture ataşmanların mekanik özelliklerinin ve fiziksel değişimin etkisi gösterilmiştir fakat bulgularımızın in vitro sonuçlar olduğunu ve klinik önemlerinin klinik takip çalışmalarında test edilmesi gerektiği açıktır.
Özet (Çeviri)
From past to present, implant applications are performed in patients with complete dentures. In classical full denture patients, retention, function and comfort complaints are more common than implant supported prostheses. Recent studies show us that greater success has been achieved with implant-supported prostheses. Two implants are recommended to patients, especially in implant-supported lower full dentures. In implant supported complete dentures, ball-head attachments and locator attachment holders of many companies are used due to the clinician and technician's ease of use, retention and stability. However, in ball-head and locator attachments, the loss of retention and wear on the tire observed over time are frequently seen complications. In this thesis, the retention of the TRI® Ball Head attachment and the TRI® Raptor attachment until the cycle cycle corresponding to the targeted usage time and performance in line with the manufacturer's recommendation was compared to more successful matrix and patric For a prosthesis, it is aimed to find a retainer or attachment system that connects the prosthesis on the implant. The thesis study was carried out in Istanbul Aydın University Faculty of Dentistry Research and Development Laboratory and Erciyes University Faculty of Dentistry Research and Development Laboratory. 10 ball head attachments and 10 TRI Raptor Attachments are placed on implant analogues with an implant key. Four measurement tire wear measurements taken at 1.5 years were examined and there was a statistically significant difference in the transparent and gray Ball Attachment groups at four different measurement times in 1.5 years (F=8.570 p=0.001). Again, four measurement tire wear measurements taken in 1.5 years were examined and there was a statistically significant difference in the Purple colored, Transparent and Pink colored Raptor Smart Box System groups at four different measurement times in 1.5 years (F=48,445 p=0.001). In our study, the effect of mechanical properties and physical changes of non-splint overdenture attachments on the retention of removable implant prostheses was demonstrated, but it is clear that our findings are in vitro results and their clinical significance should be tested in clinical follow-up studies.