Obezitesi olan hastalarda serum ürik asit düzeyleri veframingham risk skorlama sistemiyle saptanan kardiyovasküler hastalık riski ilişkisinin değerlendirilmesi
Serum uric acid levels in patients with obesitydetached by framingham risk scoring systemthe risk of cardiovascular disease riskevaluation
  1. Tez No: 628050
  2. Yazar: BURÇAK DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. FERAY AKBAŞ, UZMAN FETTAH SAMETOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: serum ürik asit, kardiyovasküler hastalıklar, obezite, Framingham risk skoru, serum uric acid, cardiovascular disease, obesity, Framingham risk scoring system
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
AMAÇ: Obezitesi olan hastalarda Framingham risk skorlama sistemi ile tespit edilen 10 yıllık kardiyovasküler hastalık (KVH) riskinin serum ürik asit düzeyi ile ilişkisinin ortaya konması ve bu hasta popülasyonunda ürik asit düzeyinin bir KVH risk belirteci olarak kullanıp kullanılamayacağının belirlenmesi amaçlanmıştır. YÖNTEM: Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Obezite Polikliniğinde son 5 yılda takipli hastalar retrospektif olarak tarandı. Hastaların yaş, cinsiyet, kronik hastalıklar, kullandığı ilaçlar, sigara içiciliği, sistolik/diastolik kan basıncı, bel çevresi, kalça çevresi, beden kitle indeksi ve bel/kalça oranı kaydedildi. Hastaların laboratuvar verileri obezite polikliniğine ilk başvuru tarihleri baz alınarak tarandı ve açlık kan şekeri, insülin düzeyi, HbA1c, total kolesterol, trigliserid, HDL kolesterol, LDL kolesterol ve serum ürik asit değerleri kaydedildi. Hastaların mevcut verileri ile KVH riskleri Framingham risk skorlama sistemine göre hesaplandı. Sonuçlar SPSS 26.0 istatistiksel analiz yöntemiyle değerlendirildi. BULGULAR: Çalışmamızda Framingham risk skorlama kriterlerine göre hasta gruplarının hesaplanan KVH riskini düşük, orta, yüksek risk içeren gruplara ayırdığımızda serum ürik asit düzeyi ile KVH riski arasında bağımsız anlamlı ilişki bulunamamıştır. Ürik asit ile Framingham risk skoru arasında zayıf korelasyon gözlenmiştir (r=0.20; p=0.004). SONUÇ: KVH'ların risk faktörlerinin çoğunu kapsayan obezite popülasyonunda serum ürik asit ölçümü kolay uygulabilir ve ucuz olması sebebiyle, risk öngörmede kullanılmak üzere düşünülebilecek bir parametredir. Obezite popülasyonunda serum ürik asit seviyesi takibinin yapıldığı geniş çalışmalar, bu konuda yeni bir belirteç kazandırarak, kardiyovasküler risklerden koruma noktasında toplum sağlığına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: It was aimed to reveal the relationship between 10-year cardiovascular disease (CVD) risk determined by Framingham risk scoring system in patients with obesity and whether uric acid levels could be used as a CVD risk marker in this patient population. Material and Methods: Patients who were followed in the Obesity Outpatient Clinic of Health Sciences University Istanbul Health Practice and Research Center in the last 5 years were retrospectively screened. Age, gender, chronic diseases, drugs usage, smoking status, systolic / diastolic blood pressure, waist circumference, hip circumference, body mass index and waist / hip ratio were recorded. Laboratory data at presentetion was screened. Fasting blood glucose, fasting insulin level, HbA1c, total cholesterol, triglyceride, HDL cholesterol, LDL cholesterol and serum uric acid values were recorded. The current data of the patients and the risks of CVD were calculated according to the Framingham risk scoring system. The results were evaluated by SPSS 26.0 statistical analysis method. Results: In our study, when we divided the calculated CVD risk of the patient groups according to the Framingham risk scoring criteria into groups with low, medium and high risk, there was no significant relationship between serum uric acid level and CVD risk. A weak correlation was found between uric acid and Framingham risk score (r=0.20; p=0.004). Conclusion: In patient populations with obesity which covers most of the risk factors of CVD, serum uric acid measurement is easy to apply and affordable, thus it can be used as a cardiovascular risk predicting parameter. Large studies in which serum uric acid levels would be monitored over time in the obesity population might create a new risk biomarker that will contribute to public health at the point of protection from cardiovascular risks.