Tıbbi görüntüleme yöntemleri kılavuzluğunda intra-abdominal enfekte sıvı koleksiyonlarının perkütan drenajı
Image-guided percutaneous drainage of intra-abdominal infected fluid collections
- Tez No: 628091
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAKİ HEKİMOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: İntra-abdominal apse, perkütan, drenaj, tıbbi görüntüleme yöntemleri, girişim, radyoloji
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET Damar Ç. Tıbbi Görüntüleme Yöntemleri Kılavuzluğunda İntra-abdominal Enfekte Sıvı Koleksiyonlarının Perkütan Drenajı. S.B. Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Kliniği, Uzmanlık Tezi, Ankara, 2011. Çalışmanın amacı intraabdominal enfekte sıvı koleksiyonlarının (apselerin) perkütan drenajının fayda ve etkinliğini ortaya koymak; rekürrens ve başarısızlık oranlarını belirlemektir. Perkütan tedavi ugulanan 50 hastadaki (26 erkek, 24 kadın; yaş aralığı: 23-88; yaş ortalaması: 53) 58 apseyle ilgili retrospektif analiz yapılmıştır. Apselerin drenajı ultrason ve fluoroskopi kılavuzluğunda gerçekleştirilmiştir. 12 apsede basit aspirasyonla perkütan drenaj yapılmıştır. 46 apsede ise çapları 6 F-14 F arasında değişen kateterler kullanılarak Seldinger yöntemiyle perkütan kateterizasyon uygulanmıştır. Kümülatif başarı ve başarısızlık oranları sırasıyla %82,8 (48/58) ve %5,2 (3/58) olarak belirlenmiştir. 7 apsede (%12) temporizasyon ya da palyasyon sağlanmıştır. Perkütan drenajı yapılan apselerde rekürrens oranı %19 (11/58) bulunmuş olup bunların tümünde ikincil girişimlerle tedavi elde edilmiştir. Temporizasyon ve palyasyon sağlanan apseler de dahil edildiğinde başarı oranı %94,8 (55/58) ve başarısızlık oranı %5,2 (3/58) olarak belirlenmiştir. Mortalite oranı ise %3,4 (2/58) bulunmuştur. Perkütan kateterizasyonların yaklaşık %49'u ilk haftada sonlandırılmıştır. Sonuç olarak genel anesteziye gerek duyulmayışı, tolere edilebilirliği, kolay, efektif ve güvenli oluşu nedeniyle; ayrıca cerrahiye göre düşük mortalite ve morbidite oranlarıyla perkütan drenaj, intraabdominal apse tedavisinde ilk seçenektir. Görüntüleme eşliğinde, güvenli giriş rotası olan tüm intraabdominal apseler perkütan drene edilerek yüksek kür, palyasyon ve temporizasyon oranları elde edilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Damar Ç. Image-Guided Percutaneous Drainage of Intra-abdominal Infected Fluid Collections. Health Ministry, Ankara Dışkapı YB Training and Research Hospital Dept. of Radiology, MD thesis, Ankara, Turkey 2011. The aim of this study was to assess the effectiveness of percutaneous drainage of intraabdominal abscess, paying attention to success, recurrence and failure rates. A retrospective evaluation of percutaneous treatment of 58 intraabdominal abscesses in 50 patients (26 male, 24 female; between the ages of 23 to 88 years old; average age: 53 years) was performed. Abscesses were drained with the guidance of sonography and fluoroscopy. 12 abscesses (