Majör abdominal cerrahi hastalarının intraoperatif hedefe yönelik sıvı yönetiminde arteriyel basınç dalga analizi ve konvansiyonel yöntemin mortalite ve morbiditeye olan etkilerinin kıyaslanması
Comparison of the effects of arterial pressure wave analysis and conventional method on mortality and morbidity in intraoperative goal directed fluid management of major abdominal surgery patients.
  1. Tez No: 628094
  2. Yazar: ELİF FİLİZ YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE SURHAN ÇINAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Hedefe yönelik sıvı yönetimi, hemodinamik monitorizasyon, arteryel basınç dalga analizi, Goal directed fluid therapy, hemodynamic monitoring, arterial pressure waveform analysis
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Giriş: İntraabdominal cerrahiler, özellikle riskli hasta gruplarında postoperatif dönemde komplikasyonlarla birliktelik gösterir. İntraoperatif hedefe yönelik sıvı yönetim stratejileri ile doku perfüzyonunda iyileşme sağlanarak postoperatif dönemde bu komplikasyonların azaltmak, mortalite ve morbiditeyi düşürmek amaçlanır. Riskli hasta gruplarında, geleneksel sıvı yönetimleri ve kullanılan hemodinamik göstergelerin doku perfüzyonu izlemede yetersiz kaldığı gösterilmiş. PAC, kardiyovasküler sistemin performansını değerlendirmeye dayalı bir hemodinamik bir izlem metodu olup, çok invazif bir tekniktir. Bundan dolayı LiDCO, PiCCO ve ösofageal doppler gibi teknikler hedefe yönelik sıvı yönetimlerinde gündeme gelmiştir. Ancak bu yöntemlerde de hem invazif hem de tecrübe gerektiren yöntemlerdir. Çalışmamızda, majör abdominal cerrahi hastalarının intraoperatif hedefe yönelik sıvı yönetiminde minimal invazif bir yöntem olan arteryel basınç dalga analizi yönteminin, konvansiyonel yönteme göre mortalite ve morbiditeye etkilerini kıyasladık. Materyal- Metod: İntraabdominal cerrahi yapılacak ASA II-IV 70 tane hasta çalışmaya dahil edildi. Grup F (FloTrac- Vigileo) ve Grup K (Kontrol grubu) olarak ikiye ayrıldı. Grup F hasta grubuna FluTrac- Vigileo cihazi bağlandı ve SSV ve CI göstergeleri ile takip edildi. Grup K' da ise rutin intraoperatif sıvı yönetimi kan basıncı, idrar çıkışı, CVB ile konvansiyonel olarak takip edildi. Her iki grupta kan gazı değerleri ve hemodinamik göstergeler intraoperatif dönemde giriş, 1, 3. Saatte ve operasyon bitiminde kaydedildi. Postoperatif dönemde 1. gün kan gazı ve 1, 3, 5, 7. günler ve taburculuk öncesi biyokimyasal testleri kaydedildi. Hastanede kalış süreleri, yoğun bakımda kalış süreleri kaydedildi, postoperatif komplikasyonları kaydedildi ve istatistiksel olarak kıyaslandı. Bulgular: Grup K' da kristaloid ve kolloid kullanımı Grup F' den yüksek bulundu (Grup K: 3328/ 667 ml p=0,001, Grup F: 2771/ 461 ml p=0,031). Dobutamin kullanımı Grup F'de daha fazla (Grup F: %85.7, Grup K: %0, p=0), furosemid kullanımı Grup K'da daha yüksek oranda görüldü (Grup K: 57,1%, Grup F: 5,7% P=0). İntraoperatif kan gazı analizlerinde değerler 3. saatte Grup F' de Grup K' ye göre anlamlı yüksek görüldü (pH: 7,37± 0,04 / 7,34± 0,03 p=0,004 BE: -1.71± 1,66 / -2,81± 1,9 P=0,014 HCO3: 22,69± 1,57 / 21,17± 1,71 p=0,000 Laktat: 1,06± 0,33 / 1,62± 0,66 p= 0,001). MAB düzeyleri Grup F'de tüm zamanlarda daha yüksek seyretti. İntraoperatif toplam diürez miktarları Grup F'de Grup K'ya göre operasyon sonuda anlamlı yüksek görüldü (8,12± 2,97 / 6,45 ± 2,25 P=0.01). Yoğun bakıma giren hasta sayısı Grup K'da daha yüksek bulundu (Grup K: 15 hasta, Grup F: 7 hasta; p=0,039). 6 Sonuç: Yüksek riskli hastalarda intraabdominal cerrahilerde hedefe yönelik sıvı yönetiminde minimal invazif bir teknik olan pulse pressure varyasyon tekniğinin kullanımı, intraoperatif hemodinamik stabilizasyonu sağlıyor, hastanede kalış süresine etkisi görülmedi.
Özet (Çeviri)
Introduction: Intraabdominal surgeries are particularly common with complications in the postoperative period in groups of high-risk patients. Fluid management strategies aim to reduce these complications and reduce mortality and morbidity in the postoperative period by improving tissue perfusion with intraoperative targeted liquid management strategies. In high risk patient groups, traditional fluid management and hemodynamic indicators have been shown to be inadequate in monitoring tissue perfusion. The PAC is a hemodynamic monitoring method based on evaluating the performance of the cardiovascular system and is a very invasive technique. Therefore, techniques such as LiDCO, PiCCO and ösofageal doppler have been gaining attention in targeted liquid management. However, these methods are both invasive and require experience. In our study, we compared the effects of pulse pressure variation, a minimally invasive method of fluid management of major abdominal surgery patients, to mortality and morbidity according to conventional method Methods: 70 Patients with ASA II-IV who undergoing intraabdominal surgery were included in the study. These patients were divided into Group F (FloTrac- Vigileo) and Group K (Control group). Group F patient group was tracked with SVV and CI indicators with Vigileo device. In Group K routine intraoperative fluid managment was applied by monitoring blood pressure, urinary output and CVP. Blood Gas values and hemodynamic indicator in both groups were recorded on intraoperatif entry, first and third hours and end of operation. In the postoperative period, first day the blood gas values and in the first, third, fifth, seventh days and pre discharge biochemical data was recorded. Hospital stay times, stay periods in intensive care were recorded, postoperative complications were recorded and statistically compared. Findings: The use of crystalloids and colloids in Group K was found higher than Group F (Group K: 3328/ 667 ml, Group F: 2771/ 461 ml). Hemodynamic stability was better in Group F and MAB levels were higher. Use of dobutamine was higher in Group F (Grup F: %85.7, Grup K: %0, p=0).. Significant differences were observed in the Intraoperative blood gas analysis after the third hour in operation (pH: 7,37± 0,04 / 7,34± 0,03 p=0,004 BE: -1.71± 1,66 / -2,81± 1,9 P=0,014 HCO3: 22,69± 1,57 / 21,17± 1,71 p=0,000 Laktat: 1,06± 0,33 / 1,62± 0,66 p= 0,001). The diurez values were significantly higher in Group F. Use of furosemide was higher in Grup K (Grup K: %57,1, Grup F: %5,7 p=0). There were no significant differences in hospital stay 9 (Grup K: 9,8 days, Grup F: 10,4 days; p= 0.214). The number of patients entering intensive care was higher in Group K (Grup K: 15 Patients, Grup F: 7 Patients; p=0,039) Result: The use of pulse pressure variation technique, a minimally invasive technique in targeted fluid management in intraabdominal surgery in high-risk patients, provides intraoperative hemodynamic stabilization. No effect of on hospital stay has been observed.