Tarım kredi kooperatiflerinin önemi ve Amasya ili tarım kredi kooperatiflerinin 2014-2018 dönemi finansal analizi
The importance of agricultural credit cooperatives and the financial analysis of agricultural credit cooperatives for the 2014-2018 term
  1. Tez No: 628137
  2. Yazar: MUHAMMED SAİD ALICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tarım, Tarım Kredi Kooperatifi, Finansal Analiz, Agriculture, Agricultural Credit Cooperative, Financial Analysis
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe, Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Tarım Kredi Kooperatifleri, üreticilerin ekonomik çıkarlarını korumak ve özellikle meslek ve geçimleriyle ilgili gereksinimlerini karşılamak amacıyla karşılıklı yardım prensibine dayanılarak kurulan ve tarım sektöründe faaliyet gösteren birey ve işletmelere kaynak sağlayan örgütlerdir. Bu çalışmanın amacı, Tarım Kredi Kooperatiflerinin finansal durumlarını tespit etmektir. Bu amacı gerçekleştirebilmek için Samsun Bölge Birliği bünyesinde bulunan ve Amasya ilinde faaliyet gösteren 16 Tarım Kredi Kooperatifinin 2014-2018 dönemine ait bilanço ve gelir tablolarından faydalanılmıştır. Kooperatiflere ait mali verilere, finansal analiz yöntemlerinden,“Oran (Rasyo) Analiz”ve“Eğilim Yüzdeleri Analizi (Trend Analizi)”uygulanmıştır. Analiz sonucunda, cari oran ortalamasının 1,06 olarak gerçekleştiği ve dönen varlıklar vasıtasıyla kısa vadeli borçların ödenmesinde genel olarak başarılı olunduğu; asit-test oranı ortalamasının 0,96 olduğu ve stoklar elden çıkarılmadan da kısa vadeli borçların çok büyük bir bölümünün ödenebildiği; nakit oran genel ortalamasının 0,0159 olarak hesaplandığı ve nakit ve nakit benzeri varlıkları aracılığı ile kısa vadeli borçların ödenmesinde istenilen seviyenin oldukça altında kalındığı; varlıkların ortalama %67'si kadar yabancı kaynak kullanıldığı; borç ve özsermaye dengesini ölçen finansman oranının ortalama %32 ve uzun vadeli borç ödeme gücünü ölçen özsermaye oranının ortalama %33 olarak gerçekleştiği; ticari alacakların ortalama devir hızının 1,13 ve tahsil süresinin 322 gün olduğu ve alacakların tahsilinde zorlanıldığı; stokların yılda 9,92 ve 37 günde bir elden çıkartılabildiği ve bu açıdan alacakların tahsilinden daha iyi bir performans gösterildiği tespit edilmiştir. Ayrıca analize derinlik sağlanması amacıyla etkinlik süresi ile nakit dönüşüm süresi de ele alınmış; etkinlik süresinin yıllar itibariyle azalış gösterdiği ve bu durumun olumlu olduğu; nakit dönüşüm süresinin kısmi olarak artış yönlü bir seyir takip ettiği bu durumun ise olumsuz olduğu belirlenmiştir. Kârlılık oranları açısından 13 kooperatifin net satışlarının ortalama %6'sı kadar net kâr elde ettikleri ve özsermaye kârlılıklarının ortalama %9 olduğu; diğer 3 kooperatifin ise zarar ettikleri görülmüştür. Trend analizi sonuçlarının ise oranlara yapılan yorumları destekler nitelikte sonuçlar verdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Agricultural Credit Cooperatives are organizations established on the basis of mutual assistance principle to protect the economic interests of producers and to meet the requirements of producers, especially their professions and livelihoods. Agricultural Credit Cooperatives are among the leading institutions in our country in terms of creating resources for individuals and businesses operating in the agricultural sector. The purpose of this thesis study is to determine the financial status of Agricultural Credit Cooperatives. In order to realize this aim, the balance sheet and income statements of the 2014-2018 period of the 16 Agricultural Credit Cooperatives operating in Amasya province within the Samsun Regional Union were used. Financial Analysis methods,“Analysis by Ratio (Ratio)”and“Trend Percentage Analysis (Trend Analysis)”were applied to financial data of cooperatives. As a result of the analysis, the average of the current ratio was 1.06 and it was generally successful in the payment of short-term debts through current assets; the acid-test ratio average is 0.96 and a large part of the short-term debt can be paid without stopping the stocks; the general average of the cash ratio is calculated as 0.0159, and it is well below the desired level in the payment of short-term debts through its cash and cash equivalents; an average of 67% of foreign resources are used; the financing ratio, which measures the debt and equity balance, is 32% on average and the equity ratio, which measures the long-term debt solvency, is 33%; the average turnover of commercial receivables is 1.13 and the collection period is 322 days and it is difficult to collect the receivables; It has been determined that stocks can be disposed of once every 9.92 and 37 days a year, and in this respect, they perform better than the receivables collection. The duration of the activity in which the research has been deepened has decreased over the years and this situation is positive; however, it was determined that the cash conversion period followed a partial increase, and this situation was negative. In terms of profitability ratios, 13 cooperatives earned an average of 6% net profit and equity profitability was 9%; it was observed that the other 3 cooperatives were harming. Trend analysis results were found to give results supporting the comments on the rates.