Kısıtlar teorisi ve tarım kredi kooperatifinde uygulama
Theory of constraints and an implimentation in agricultural credit cooperative
  1. Tez No: 599383
  2. Yazar: GÖKHAN DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE GAMZE ÇİFTÇİ AYTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kısıtlar Teorisi, Darboğaz, Tarım Kredi Kooperatifleri, Theory of Constraints, Bottleneck, Agricultural Credit Cooperatives
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Kısıtlar teorisi 1980'li yıllardan itibaren hayatımıza giren ve her geçen gün önemi artan bir kavram olmuştur. Kısıtlar teorisi sitemi bir bütün olarak ele alır ve sistemin içerisindeki tüm elamanların bir bütünlük içinde çalışması gerektiği felsefesi üzerine kuruludur. Sistem bir zincire benzer ve tüm sistemin gücü zincirin en zayıf halkasının gücüne bağlıdır. Sistem bir bütündür ve süreçler birbirini takip eder. Bu süreç esnasında bir iş akışında meydana gelen gecikme işletmenin tüm performansını etkiler. Kısıtlar teorisinin dayandığı en temel nokta darboğaz kavramıdır. Darboğazı iyi yöneten firmalar karını maksimize edebilir. Çalışmada modelin uygulandığı Tarım Kredi K ooperatifleri Türkiye'nin en büyük çiftçi ailesidir. 2018 faaliyet raporunda 828.017 ortak ile bu sözü kanıtlar niteliktedir. Çiftçinin en temel ihtiyaçlarına cevap veren Tarım Kredi Kooperatifleri, günümüzde çiftçinin ürünleri değerlendirip piyasaya sunma görevini de üstlenmektedir. Günümüzde önemi artan bir kurum olan Tarım Kredi Kooperatiflerini işlerinde bir aksama zaman ile yarışan paydaşları için önemli bir sorun halini alır. Tarım Kredi Kooperatiflerinin karşılaştıkları kısıtlara değinen çalışmanın amacı: Tarım Kredi Kooperatiflerin bu kısıtları nasıl aşacağı üzerinedir.
Özet (Çeviri)
Constraints theory has been a concept that has entered our lives since 1980's and has become increasingly important. Constraints theory treats the system as a whole. It is based on the philosophy that all the elements within the system should work in unity. The system is like a chain and the power of the whole system depends on the strength of the weakest link of the chain. The system is a whole, the processes follow each other. Delays in a workflow during this process affect the overall performance of the enterprise. The most basic point on which the theory of constraints is based is the concept of bottleneck. Firms that manage the bottleneck can maximize their profits. Our thesis agency will work on agricultural credit cooperatives, it is Turkey's largest farmer families. Agricultural credit cooperatives, which basically said“Turkey's largest farmer families,”that attest to the number of members approaching one million, according to data for 2018. Agricultural credit cooperatives, which respond to the most basic needs of the farmer, is currently carrying out the task of evaluating and presenting the products of the farmers to the market. Importance of agricultural credit cooperatives, which is an important institution of today, becomes a problem for the farmer who is competing with a hitch in time. The main aim of our thesis which deals with the constraints of agricultural credit cooperatives is: how agricultural credit cooperatives will overcome these constraints.