The Ideology generating function and economy of television news: A case study on prime-time news of six channels in Turkey
Televizyın haberlerinin ideoloji üretme işlevi ve ekonomi politiği Türkiye'de altı kanalın prime-time haberleri üzerine bir vaka çözümlemesi
  1. Tez No: 62814
  2. Yazar: ALİ ERGUR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. H. ÜNAL NALBANTOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Televizyon haber söylemi, media' nın ekonomi politiği, küreselleşme. vı, Television news discourse, political economy of media, simulations, globalization. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 339
Özet
oz TELEVİZYON HABERLERİNİN İDEOLOJİ ÜRETME İŞLEVİ VE EKONOMİ POLİTİ?İ TÜRKİYE'DE ALTI KANALIN PRIME-TIME HABERLERİ ÜZERİNE BİR VAKA ÇÖZÜMLEMESİ Ergur, Ali Doktora, Sosyoloji Bölümü Tez yönetcisi: Prof. Dr. Hasan Ünal Nalbantoğlu Eylül 1997, 339 sayfa 1970'lerin sonundan itibaren, dünya ölçeğinde ekonomik örgütlenme içindeki bir dizi dönüşüm, kurulu kapitalist üretim ilişkiler düzenini etkilemeye başlamıştır, önceden var olan üretim biçimleri, yeni düzenin gerekleri karşısında büyük ölçüde yetersiz kalmışlardır. Her ne kadar bu tek neden değilse de, elektronik teknolojisindeki baş döndürücü yenilikler kayda değer bir şekilde bu dönüşüme yol açmış ve onu hızlandırmışlardır. Küreselleşme, bir yandan hızlandırılmış malumat dolaşımına diğer yandan kültürel göndergelerin geçişmesine yol açan bu sıkışma etkisinin adıydı; hâlâ da öyledir. Diğer iletişim kanalları arasında televizyon, bu ekonomik ve kültürel ergimeyi en kitlesel ve etkili bir şekilde gerçekleştirir gibi görünmektedir. Bu tez, temsil alanlarının hal-i hazırdaki toplumsal değişmeyi gözlemlemek için kayda değer ipuçları taşıdığını varsayarak, televizyonun, gerçeği yeniden inşasındaki söylem tasarlanması sürecinin mantığına nüfuz etme yolunda bir denemedir. Televizyon, toplumsal gerçekliğin izdüşümlerini yansıtarak, aynı zamanda onları yerlerinden edilmişsimülasyonlar haline getirmektedir. Bu düzlem kaydırma operasyonu saf bir biçem uygulaması değildir; tersine, media içeriğini, küresel olarak yönetilen media dizgelerinin ekonomik temellerinin homojenleştirilmiş meşruiyeti ile yüklerken, gönderme yaptığı gerçekliğin ideolojik özünü ortadan kaldırmaya girişmektedir. Bu tez, temsillerin bu ekonomik çerçevesini benimseyerek televizyon söyleminin farklı görünümlerini, gerçeğin düzleminin kaydırılma biçimlerinin en somutu olduğunu iddia edebileceğimiz haberler dolayumyla irdelemeye çalışmaktadır. Altı kanalın seçilmesi tesadüfi değildir; tersine, her kanalın sermaye örgütlenmesinin farklı bir biçimini temsil ettiğini iddia eder. Karşılaştırmalı olarak çözümlendiğinde, sonuçlar, ilk bakışta farklı söylemler geliştirir gibi görünen farklılıkların, aslında neredeyse tüm temsiller evrenini kaplayan bütünleşik bir media söyleminin sanal olarak çeşitlenmiş parçaları olduklarını ortaya çıkarmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE IDEOLOGY GENERATING FUNCTION AND POLITICAL ECONOMY OF TELEVISION NEWS: A CASE STUDY ON PRIME-TIME NEWS ON SIX CHANNELS IN TURKEY Ergur, Ali Ph. D., Department of Sociology Supervisor: Prof. Dr. Hasan Ünal Nalbantoğlu September 1997, 339 pages Since the end of the 1970's, the preestablished order of capitalist relations of production begun to be affected by a series of transformations in the world-scale economic organization. Preexisting modes of production were largely unsatisfactory towards the needs of such new order. Although it is not the unique reason, vertiginous innovations in electronic technology were considerably caused and accelerated this process of transformation. Among other channels of communication, television seems to induce this economic and cultural fusion, in a most massive and effective way. This thesis attempts at penetrating into the very logic of the process of designing discourses in television's reconstruction of reality, hypothesizing that the representational domain carries considerable clues for observing actual social change. Additionnally, such study can also reveal television's own strategy of distortion on the same issues. In other words, while reflecting the projections of the social reality, television, renders them at the same time, as dislocated simulations. This operation of deterritorialization is not a pure stylistic practice, on the contrary, it intends to evaporate the ideological substance inof the reality to which it refers, while charging the media content with the homogenized legitimacy of the economic foundations of globally managed media systems. Adopting this economic canvas of representations, this thesis tries to depict different appearences of television discourse, through the news which are, we can argue, the most concrete forms of dislocation of reality. The choice of six channels is not randomly; on the contrary, it asserts that every channel represent a different form of organization of capital. When comparatively analyzed, the results reveal that the economic differences which, at the first sight, seem to develop different discourses, are in fact virtually varied parts of an integrated media discourse which covers almost the entire universe of representations.