Kişisel özelliklerin tüketici satın alma niyeti üzerindeki etkisi
The effect of personality traits on consumer purchase intention
- Tez No: 628141
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Beş Büyük Kişilik Özellikleri, Lisanslı Spor Ürünleri, Satın Alma Niyeti, Big Five Personality Traits, Lisenced Sports Products, Purchase Intention
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Günümüzde spor endüstrisi giderek önemini artırmaktadır. Türkiye'de özellikle futbol spor dalına ilgi diğer spor alanlarına göre daha fazladır. Futbol takımları üzerinde kendi logo ve sembolleri olan ürünleri tüketicilere sunmaktadır. Tüketicilerin bu ürünleri tercih etmesinde kişilik özellikleri de etkili olabilmektedir. Tüketicilerin bu ürünleri satın alma niyeti beş büyük kişilik envanteri ile ölçülmüştür. Çalışmanın amacı tüketicilerin beş büyük kişilik özelliklerinden hangisinin lisanslı ürün satın alma niyeti üzerinde daha etkili olduğunu belirlemektir. Bu çalışmanın ana kütlesi Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nde öğrenim gören öğrencilerden oluşmaktadır. Çalışmanın örneklem büyüklüğü 380 öğrenci olarak belirlenmiştir. Veriler yüz yüze anket yöntemiyle toplanmıştır. Analizler için SPSS Version 22 programı kullanılmıştır. T Test, ANOVA, regresyon yöntemleri analizler için kullanılmıştır. Araştırma sonucunda kadınların erkelere oranla daha fazla uyumluluk kişilik özelliğine sahip olduğu saptanmıştır. Erkeklerin ise kadınlara oranla daha fazla deneyime açıklık kişilik özelliği gösterdiği ortaya çıkmıştır. Deneyime açıklık kişilik özelliğinin diğer kişilik özelliklerine göre tüketicinin satın alma niyeti üzerinde daha etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the sports industry is becoming increasingly important. Especially compared to other sports is more interested in the football field of sports in Turkey. The logo and sysmbols on the products of footbal teams are offered to consumers. When the consumers prefer these products their personality traits also can be effective. Consumers' intention to purchase these products has been measued by big five personality inventories. The aim of the research is to determine which of the big five personality traits the of consumers are more effective on the intention to purchase licensed products. This research was conducted with 380 students studying at Bülent Ecevit University in Zonguldak. Data were collected by face to face questionnaire. SPSS Version 22 program was used for analysis. T Test, ANOVA, regression methods were used for analysis. As a result of the research, it was determined that women had more conscientiousness personality traits than men. On the other hand, it was revealed that men showed more openness to experience than women. It was concluded that openness to experience personality traits was more effective on consumer purchase intention than other personality traits.