A Study on the economies of scale in the high school operations in the province of Ankara
Ankara ili ve ilçelerindeki liselerde ölçek ekonomisi üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 62823
  2. Yazar: NEDİM TOKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM KOYUNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ölçek Ekonomisi, Öğrenci Sayısı, Birim Maliyet VI, Economies of Scale, Enrollment, Unit Cost iv
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
oz ANKARA İLİ VE İLÇELERİNDEKİ LİSELERDE ÖLÇEK EKONOMİSİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA TOKER, Nedim Yüksek Lisans, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr.îbrahim KOYUNCU Ekim 1997, 50 Sayfa Türk eğitim sistemi incelendiğinde, çağdaş yönetim ve işletme metodlarının eğitim plamlamasında çoğunlukla kullanılmadığı kolaylıkla görülmektedir. Oysa nüfusu Türkiye gibi gençlerden oluşan bir ülkede devamlı olarak yeni okullara ihtiyaç duyulmakta ve imkan oldukça okullar açılmaktadır. Fakat devamlı açılan bu okullar için optimum bir büyüklük seçilmeyip, yörenin büyüklüğüne ya da elde bulunan kaynaklara göre rastgele büyüklükte okullar açılmaktadır. Bu da okul maliyetlerinin daha az olabilecekken artmasına yolaçmaktadır. Bu çalışmada Ankara ilindeki toplam 15 ilçede bulunan 46 devlet lisesiincelenmiş, öğrenci sayılan, öğretmen sayıları, personel sayılan, öğretmen ve personel giderleri, tesbit edilmiş ve çeşitli okul üyüklükleri için öğrenci basma düşen giderler hesaplanmıştır. Yapılan regresyon analizinde, öğretmen maaşlan, öğretmen sayısı ve personel sayısının da öğrenci sayısı ile direkt doğrusal bir ilşkisi olduğundan ve bu değişkenler tek başlarına varyansa anlamlı katkıda bulunmadıklan için bu değişkenleri temsilen öğrenci sayılan bağımsız değişken olarak alınmıştır. Bir okuldaki öğrenci sayısı ve okuldaki öğrenci basma birim maaliyet arasındaki ilişki grafik çizilerek de incelenmiş, çıkan sonuçta aralarında parabolik bir ilişki bulunmuş, ikinci dereceden bir polinom elde edilmiş ve açıklanabilen varyansın anlamlı olduğu görülmüştür. Buna göre en az maaliyeti veren okul büyüklüğünün 2000 ile 2500 arasında öğrencisi olan okullarda olduğu, 2000'den az ve 2500' den çok öğrencisi olan okullarda maaliyetin arttığı anlaşılmıştır. Bununla birlikte, okul büyüklüğü arttıkça okulda verilen derslerin, okulun akademik, sosyal, kültürel ve sportif olanaklarının da arttığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON THE ECONOMIES OF SCALE IN THE HIGH SCHOOL OPERATIONS IN THE PROVINCE OF ANKARA, TURKEY TOKER, Nedim MS., The Department of Educational Sciences Supervisor: Prof.Dr.îbrahim KOYUNCU October 1997, 50 Pages When one studies the educational system of Turkey he will observe that modern management methods are not used well in educational planning. In fact, in the countries, such as Turkey whose population consists mainly of young people, there is a high need for new schools to be opened.. The criteria in choosing school-size and locations in Turkey is mainly the population of that district or the available resources at hand; considerations of an optimal school-size, does not seem to be of any importance. In this thesis, data related to the number of students, teachers, mstaff, teachers' and staffs' salaries, number of classes, and the annual costs of a school per student were collected for the forty-six state high schools in 15 regions in the Province of Ankara. Since the teachers' and staffs' salaries are all the same in Turkey in each school, these variables were eliminated. Also, the number of classes, number of teachers and number of staffs were thought to have a direct relationship with the number of students, and these variables were found to be insignificant in the regression analysis. The relationship between the student enrollment and the unit costs per student was examined by drawing their graph. It was found that there is a parabolic relationship between them, and a second order polynomial was obtained, and the explained variance was found as significant. According to this, the school size with the least cost was found to be between 2000 and 2500 students. In schools which have less than 2000 or more than 2500 students, the costs start to rise. In addition, it was observed that as the school size increases, the number of courses offered, the academic, social, cultural, and sports facilities also increase, indicating qualitative change which might mean better educated students.