The Role of optimism, sport anxiety and certain demographic characteristics in the performance of rifle and pistol shooters
İyimserlik, spor kaygısı ve bazı demografik değişkenlerin tüfek ve tabanca atıcılarının performansı üzerindeki rolü
- Tez No: 62824
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESİN TEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Spor kaygısı, iyimserlik, demografik değişkenler, atıcıların performansı, Sport anxiety, optimism, demographic variables, performance of shooters
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZ İYİMSERLİK, SPOR KAYGISI VE BAZI DEMOGRAFİK DE?İŞKENLERİN TÜFEK VE TABANCA ATICILARININ PERFORMANSI ÜZERİNDEKİ ROLÜ Tuna, Mana Ece Yüksek Lisans Tezi, Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Esin Tezer Temmuz 1997,71 sayfa Bu çalışmanın amacı, iyimserlik, spor kaygısının bilişsel, somatik,öz güven gibi farklı boyutları ve bazı demografik değişkenlerin örneğin cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi ve milli olma sayısı, algılanan perform as düzeyinin tüfek ve tabanca atıcılarının performansına etkisini araştırmaktır. Veliler, İyimserlik ölçeği (LOT), Çok Yönlü Spor Kaygısı ölçeği ve Demografik Envanterin 51 atıcıya uygulanmasıyla elde edilmiştir, ölçme araçları atıcılara, yarışmadan bir gün önce, bir saat önce ve yarışma sonrasındaki gün içinde olmak üzere üç kez uygulanmıştır. ölçme araçlarının üç ayrı uygulaması için ayrı ayrı yapılan çoklu regresyon analizi sonuçları, yarışmadan bir gün öncesinde cinsiyet, milli olma sayısı ve öz güven puanının anlamlı yordayıcılar olduğunu; yarışmadan bir saat öncesinde somatik kaygı, cinsiyet, milli olma sayısı ve öz güveninVI anlamlı yordayıcılar olduğunu; buna karşılık, cinsiyet ve iyimserliğin yarışma sonrasındaki yordayıcılar olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT THE ROLE OF OPTIMISM, SPORT ANXIETY AND CERTAIN DEMOGRAPHIC CHARACTERISTICS IN THE PERFORMANCE OF RIFLE AND PISTOL SHOOTERS Tuna, Mana Ece M. S. in Educational Sciences Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Esin Tezer July 1997,71 pages The purpose of this study is to investigate the effects of optimism, different dimensions of sport anxiety, namely, cognitive anxiety, somatic anxiety, and self-confidence, and certain demographic characteristics, such as sex, age, educational level, years of experience in sport, sport degrees obtained, and number of participation in the National team, perceived performance level, on the performance of rifle and pistol shooters. The data were gathered by administering three instruments, Demographic Inventory (Dl), Life Orientation Test (LOT), and Multidimensional Sport Anxiety Scale (MSAS) to 51 shooters. Instruments were administered to the shooters three times, one day before, one hour before, and during the day after the competition. The results of three separate multiple regression analyses carried out for each of the administrations of the instruments revealed that sex, numberIV of participation in the National teams, and self-confidence appeared as significant predictors of performance for one day before competition; somatic anxiety, sex, number of participation in the National teams, and self- confidence appeared as significant predictors of performance for one hour before competition; whereas sex and optimism were the significant predictors of performance during the day after the competition.