Tekirdağ ilinde tarım kredi kooperatiflerinin tarım kesimi üzerine etkisi
The impact on the agricultural sector agricultural credit cooperatives of Tekirdağ
- Tez No: 628233
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ GÜREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kooperatif, Tarım, Tekirdağ, Üretim, Cooperative, Agriculture, Tekirdag, Manufacturing
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Küçük birer işletme olan çiftçilerin aşırı rekabet ortamında yaşamlarını sürdürmeleri her geçen gün zorlaşmaktadır. Gelişmiş ülkeler de dahil bir çok ülkede çalışanların önemli bir kısmı tarım kesiminde istihdam edilmektedir. Dolayısıyla milli gelirin önemli bir kısmı tarım kesiminden elde edilmektedir. İnsanların önemli bir kısmı tarımsal faaliyetlerin yapıldığı köylerde diğer bir ifade ile kırsal mahallelerde yerlesmiş durumdadırlar. Çiftçilerin ortadan kalkıp dev işletmeler haline gelmesi durumunda iktisadi, sosyal sorunlar baş edilemez hale gelecektir. Bu sorunlara çözüm olarak düşünülebilecek önerilerin başında kooperatiflerin etkisinin artırılması gelmektedir. Kooperatiflerin tarım kesimi üzerinde etkisini incelemek aynı zamanda bu konuda en başarılı illerden biri olan Tekirdağ örneği ile inclemenin uygun olduğunu düşündüm. Birinci Bölümde Türkiye'nin sanayi, tarım, turizm, ulaşım sektörlerinde önde olan Tekirdağ ilini inceledim. İkinci bölümde Kooperatifçiliği Dünya'da ve Türkiye'de tarihsel gelişimi ile Tekirdağ ilindeki faaliyetlerini inceleyerek bu konudaki önerilerimi sonuç bölümünde açıkladım.
Özet (Çeviri)
Farmers, who all are small business enterprises, are getting into more difficult to survive in an extremely competitive environment. A significant number of people in all countries including the developed ones, are employed in agriculture. Hence, the majority of the national income is gained by agricultural sector. A considerable part of people lives in villages where agricultural activities are carried out, in the other words in rural neighbourhoods. Significant Economic and social problems cannot be avoided in case farmers become giant enterprises. I think Tekirdağ city which is one of the good cities in this issue, would be a good case to investigate the influence of cooperatives in agriculture. In the 1st chapter, I investigated Tekirdağ city in terms of industry, agriculture, Tourism and Transportation. In the 2nd chapter, I investigated cooperatives' historical development in Turkey and world perspective along with cooperatives activities in Tekirdağ and shared my recommendations in the results chapter.