Duygusal yeme eğilimi ile bilinçli farkındalık (mindfulness) ve koşulsuz kendini kabul arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of relationship between unconditional self-acceptance, mindfullness and emotional eating tendency
- Tez No: 628344
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİNE ELAGÖZ YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Duygusal yeme, Bilinçli farkındalık, Koşulsuz kendini kabul, Emotional Eating, Mindfulness, Unconditional Self-Acceptance
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada duygusal yeme eğilimi ile bilinçli farkındalık ve koşulsuz kendini kabul arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çevrimiçi ve elden dağıtılan anketler yoluyla araştırmaya katılmayı kabul eden 272 kişiden“Demografik Bilgi Formu”,“Koşulsuz Kendini Kabul Ölçeği”,“Bilinçli Farkındalık Ölçeği”ve "Duygusal Yeme Ölçeği yanıtlamaları istenmiştir. Çalışmada, demografik değişkenler bakımından bilinçli farkındalık, duygusal yeme, koşulsuz kendini kabul puanları ve alt boyutları puanlarının farklılaşma düzeyleri incelenmiş ve araştırma değişkenleri arasındaki korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre Duygusal Yeme Ölçeği ile Bilinçli Farkındalık Ölçeği arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki vardır. Duygusal Yeme Ölçeği ve Bilinçli Farkındalık Ölçeği ile Koşulsuz Kendini Kabul Ölçeği arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki yoktur. Ayrıca bilinçli farkındalığın duygusal yeme değişkeni ile yordanmasında koşulsuz kendini kabul değişkeninin aracı rolü bulunmaktadır. Sonuçlara göre demografik değişkenler bakımından duygusal yeme eğilimi, bilinçli farkındalık ve koşulsuz kendini kabul düzeyleri anlamlı biçimde farklılık göstermektedir. Araştırmada elde edilen bulgular doğrultusunda, duygusal yeme ile bilinçli farkındalık arasında anlamlı ilişki saptanmıştır. Bu doğrultuda farkındalıkla yeme teknikleri üzerinde yapılabilecek yeni çalışmalara dair bir yön verebileceği düşünülmektedir. İlerleyen dönemlerde yapılacak çalışmaların benzer değişkenler ile farklı demografik özellikleri olan katılımcılarla bu çalışmada elde edilen bulgulara ek olarak önemli sonuçlar sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationship between Emotional Eating Tendency and Mindfulness and Unconditional Self-Acceptance. 272 people who agreed to participate the research through online and hand-held surveys were asked to answer the“Demographic Information Form”,“Emotional Eating Scale”, Mindfulness Scale“ and ”Unconditional Self-Acceptance Scale". In the study, differentiation levels of mindfulness, emotional eating, unconditional self-acceptance scores and sub-dimensions scores in terms of demographic variables were examined and correlation and regression analyzes were conducted between reearch variables. Based on the findings of the study, emotional eating scale and mindfulness scale are significantly correlated. Emotional eating scale and mindfulness scale and unconditional self-acceptance aren't significantly correlated. In addition, the unconditional self-acceptance variable has a mediation role in predicting mindfulness with the emotional eating variable. According to the results, emotional eating tendency, mindfulness and unconditional self-acceptance levels differ significantly in terms of demographic variables. In line with the findings obtained in the study, a significant relationship was determined between emotional eating and mindfulness. Based on this finding, new studies on mindfulness-eating techniques can be directed. It is thought that the studies to be carried out in the future will provide important results in addition to the findings obtained in this study with participants with similar variables and different demographic characteristics.