Eşlerin kişilik özellikleri ve çatışma biçimlerinin evlilik uyumları ile ilişkisi
The relationship of marital adjustment with personality and conflict types of couples
- Tez No: 628345
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİDE GÖKBEN HIZLI SAYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: evlilik uyumu, kişilik, çatışma yöntemi, evlilik, marital adjustment, personality, conflict styles, marriage
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Eşlerin Kişilik Özellikleri ve Çatışma Biçimlerinin Evlilik Uyumları İle İlişkisi Eşlerin kişiliği ve eşler arasındaki etkileşim modern aile araştırmaları için ailenin geleceğini belirleyen önemli faktörlerdendir. Bu nedenle bu araştırmada eşlerin sahip oldukları kişilik özelliklerinin ve eşleriyle çatışmalarında benimsedikleri yöntemlerin evlilik uyumları ile ilişkisini incelenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca eşlerin evlilik uyum düzeylerinin katılımcılara ait yaş, evlilik süresi, eğitim durumu gibi demografik unsurlarla da ilişkisi değerlendirilmiştir. Bu amaç doğrultusunda 88 evli katılımcıya (44 erkek, 44 kadın), demografik formlarla birlikte ilgili anket ve testleri tamamlamıştır. Normallik testlerinin ardından değişkenler arasındaki ilişki Spearman korelasyon testi ile analiz edilmiş ve sonrasında yorumlanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre belirlenen demografik faktörlerden sadece eşlerin evlilik sürelerinin evlilik uyumları ile ilişkili olduğu görülmüştür. Bu ilişki negatif yönlü bir ilişkidir.Bir diğer negatif yönlü ilişki ise erkeklerin evlilik uyumları ile psikotisizm değerleri arasında bulunmuştur. Eşlerin çatışma yöntemleri ile evlilik uyumları arasındaki ilişki incelendiğinde ise sadece kaçınıcı yöntem ile evlilik uyumu arasında düşünülenin aksine negatif yönlü bir ilişkiye ulaşılmıştır. Son olarak ise benimsenen uçucu çatışma yöntemi ile psikotisizm değeri arasında pozitif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Bulgular eşlerin kişilik özellikleri ile evlilik uyumları arasındaki ilişki erkeklerin psikotisizm özelliğinin seviyesi ile sınırlı olduğunu gösteriyor. Bunun sebebi eşlerin kişilik özelliklerinin etkileşimlerinin dikkate alınmadığından olabileceği düşünülmektedir. Bu nedenle eşlerin partnerlerinin kişilik özelliklerini nasıl algıladıklarına daha fazla önem verilmelidir. Daha kapsayıcı ve geniş bir örneklemle ileri araştırmaya ihtiyaç duyan diğer bulgu ise evlilik süresi ve evlilik uyumu arasındaki negatif korelasyondur. Böylece evliliğin farklı dönemlerinde bulunan çiftlerin evlilik uyumları incelenebilir.
Özet (Çeviri)
The Relationship Of Marital Adjustment With Personality and Conflict Types of Couples İnteraction between couples and personalities of them are ones of the salient factors shaping the future of the family for stduy of the modern family. Therefore in this study it was aimed to examine the relationship of marital adjustment with conflict styles adopted by couples and personality traits which they had. It was further argued that to investigate the relationship between couples' marital adjustment levels and demographic factors such as age, marriage age, occupation etc.. 88 married volunteers (44 male, 44 female) participated to the study within this scope and completed related form, questionnaire and tests. After the testing the normality of variables' distribution, Spearmen correlational test was used to analyze relationship between variables. After the completing the statistical process it has been found that there was only one demographic factor which is duration of marriage, that had negatively correlated with marital adjustment level. Another negative correlational relationship was found between psychoticism scores and marital adjustment levels of male participants. When the relationship between couples conflict styles and marital adjustment levels was investigated, it has been found that there was a negative correlation between conflict-avoiding style and marital adjustment. Lastly positive correlation between psychoticism scores and volatile style of couple. In the end, the relationship between personality traits and of couples and thestment levels couldn't be vigorously found without a by taking different perspective in which personality traits of couple are considered as more interactive concepts. Relationship between duration of marriage and marital adjustment needs to be studied with a larger and various participants to .