The Idea of European integration within a historical perspective
Tarihsel bir bakış açısından Avrupa entegrasyonu düşüncesi
  1. Tez No: 62834
  2. Yazar: ÖZLEM TÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATİLA ERALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa düşüncesi, Avrupa entegrasyonu, siyasi entegrasyon, federalizm, ortak dış ve güvenlik politikası, Avrupa kimliği, Idea of Europe, European integration, political integration, federalism, common foreign and security policy, European identity
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
IV OZ TARİHSEL BİR BAKIŞ AÇISINDAN AVRUPA ENTEGRASYONU DÜŞÜNCESİ TÜRK, Özlem Yüksek Lisans Tezi, Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Atila Eralp Eylül 1997, 138 sayfa Bu tez Avrupa devletlerinin şimdiki Avrupa Birliği içinde ne kadar güçlü bir birlik oluşturabilecekleri sorusunu incelemektedir. Bu tez ilk olarak“Avrupa birliği”düşüncesinin uzun tarihini ele almıştır. Entegrasyon teorileri, Avrupa Topluluları / Birliği'nin entegrasyon sürecinin incelenmesinde temel olarak alınmıştır. Tez boyunca Avrupa entegrasyonun gelişme sürecinde idealist (federalist) ve hükümetlerarası yaklaşımların birarada yer aldığı açıklanmıştır. Bu tez Avrupa tarihinde politik ve ekonomik bir entegrasyon eğiliminin bulunduğu ve de bu entegrasyonun Avrupa devletlerinin ihtiyaçları gerektirdikçe adım adım gerçekleştiği sonucuna varmıştır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT THE IDEA OF EUROPEAN INTEGRATION WITHIN A HISTORICAL PERSPECTIVE TÜRK, Özlem M.Sc, Department Of International Relations Supervisor: Prof. Dr. Atila Eralp September 1997, 138 pages This thesis looks at the question of how strong a Union the European states can establish within the present European Union. This thesis firstly looks at the long history of the idea of European unity. Theories of integration are looked at as the basis of analysis on what route the integration process in the European Communities / Union takes. It is explained throughout the thesis that the idealistic (federal) and intergovernmental approaches exist side by side in the evolution process of European integration. This thesis reaches the conclusion that there is a tendency for political and economic integration in the European history and that this integration is taking place gradually as the necessities of the European states so command.