İlkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin yaratıcı hikâye yazma becerilerinin geliştirilmesi
Development of primary school fourth grade students' creative story writing skills
  1. Tez No: 628420
  2. Yazar: YILDIZ KARATAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL DURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yaratıcılık, Yazma, Hikâye, Yaratıcı Yazma, Yaratıcı Hikâye Yazma, Creativity, Writing, Story, Creative Writing, Creative Story Writing
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu araştırma, ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin yaratıcı hikâye yazma becerilerini geliştirmek amacıyla yapılmaktadır. Araştırmada eylem araştırması deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Uşak il merkezinde öğrenim görmekte olan, 29 ilkokul dördüncü sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Katılımcılar, amaçlı örneklem tekniği ile belirlenmiştir. Araştırmanın nicel verileri,“ön test-son test ve kalıcılık testleri”ile elde edilmiştir. Nitel veriler ise“ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin yaratıcı hikâye yazmaya ilişkin görüşlerini belirleme formu”ve araştırmacının uygulama sürecindeki gözlem notlarından oluşmaktadır. Uygulama haftada iki gün olmak üzere on üç hafta sürmüştür. Her hafta iki etkinlik uygulaması yapılmış olup toplamda yirmi altı etkinlik uygulanmıştır. Uygulama öncesinde araştırmacı tarafından öğrencilere boş bir kâğıt verilerek bir hikâye yazmaları istenmiştir. Uygulama sürecinden sonra da aynı işlem son-test için yapılmıştır. Öğrencilerin hatırlama düzeylerini belirlemek adına son-testten 21 gün sonra kalıcılık testi uygulanmıştır. Sonrasında öğrencilerin uygulamaya ilişkin görüşlerine başvurulmuştur. Tüm süreç araştırmacı tarafından gözlemlenmiş ve bu gözlem notları araştırmacı tarafından kaydedilmiştir. Araştırmanın birinci ve ikinci alt problemi için elde edilen nicel veriler, bağımlı gruplar t-testi ile belirlenmiştir. Üçüncü alt problemi için elde edilen nitel veriler ise içerik analizi ve tematik kodlama yolu ile elde edilmiştir. Dördüncü alt probleme ilişkin veriler ise paragraflar halinde sunulmuştur. Araştırma sonucunda, öğrencilerin ön test puanlarına göre son test puanlarında anlamlı bir artışın olduğu görülmektedir. Bu artışın kalıcı olduğunu söylemek mümkündür. Araştırmanın nitel verileri, nicel verilerle uyumludur. Öğrenciler görüşme sırasında, uygulamadan keyif aldıklarını, uygulamayı beğendiklerini ve faydalı bulduklarını, yaratıcı hikâye yazmaya karşı olumlu tutum geliştirdiklerini belirtmişlerdir. Sonuç olarak uygulamanın öğrencilerin yaratıcı hikâye yazma becerilerinin gelişimine katkı sağladığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This research is carried out to improve the creative story writing skills of primary school fourth grade students. The action research pattern was used in the research. The study group of the study consists of 29 primary school fourth grade students studying in the city center of Uşak. Participants were determined by purposeful sampling technique. Quantitative data of the study were obtained by“pretest, posttest and retention tests”. Qualitative data consisted of the form of“determining the opinions of primary school fourth grade students about writing creative stories”and the observation notes of the researcher during the application process. The application lasted thirteen weeks, two days a week. Two activities were carried out each week, and a total of twenty-six events were implemented. Before the application, the researcher was asked to write a story by giving the students a blank sheet of paper. After the application process, the same process was done for the post-test. In order to determine the students' recall levels, the permanence test was applied 21 days after the posttest. Afterwards, students' views on the application were consulted. The application process was observed by the researcher and these observation notes were recorded by the researcher. Quantitative data obtained for the first and second sub problems of the study were determined by dependent groups t-test. The qualitative data obtained for the third sub-problem were obtained through content analysis and thematic coding. Data for the fourth sub-problem are presented in paragraphs. As a result of the research, it is seen that there is a significant increase in the posttest scores of the students according to the pre-test scores. It is possible to say that this increase is permanent. The qualitative data of the research are compatible with the quantitative data. During the interview, the students stated that they enjoyed the application, liked the application and found it useful, and developed a positive attitude towards writing a creative story. As a result, it can be said that the application contributes to the development of students' creative story writing skills.