Yaratıcı yazma uygulamalarının ilkokul öğrencilerinin yaratıcı yazma becerilerine etkisi
The effect of creative writing practices on the creative writing skills of primary school students
  1. Tez No: 860200
  2. Yazar: YAĞMUR DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYFER ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yazma, Yaratıcı Yazma, Hikâye Tamamlama Tekniği, Hikâye Haritası Tekniği, Writing, Creative Writing, Story Completion Technique, Story Map Technique
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırma, ilkokul dördüncü sınıf Türkçe dersinde uygulanacak yaratıcı yazma uygulamalarının öğrencilerin yaratıcı yazma becerilerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden deneme desenlerinden ön test- son test kontrol gruplu model kullanılmıştır. Çalışmanın evreni Kırşehir il merkezindeki 4. sınıf öğrencilerinden oluşmaktadır. Çalışmanın örneklemi ise Kırşehir il merkezinde amaçsal örnekleme yöntemiyle belirlenen 2 deney ve 1 kontrol grubundaki toplam 76 öğrenciden oluşmaktadır. Bu gruplardan hangisinin deney 1, hangisinin deney 2 ve hangisinin kontrol grubu olacağı kura ile belirlenmiştir. Deney ve kontrol gruplarındaki öğrencilerin yaratıcı yazma becerilerini belirlemek için araştırmacı tarafından hazırlanan“hikâye haritası”ve“hikâye tamamlama”teknikleri ön test ve son test olarak uygulanmıştır. Veriler deney ve kontrol gruplarındaki öğrenciler tarafından ön test ve son test olarak yazılan hikâyelerin“Yaratıcı Yazma Ürünlerini Değerlendirme Ölçeği (YARYÜDO)”aracılığıyla değerlendirilmesi ile elde edilmiştir. Verilerin analizinde özel bir istatistik programı aracılığı ile mod, medyan, aritmetik ortalama, standart sapma, frekans, bağımlı (ilişkili) ve bağımsız (ilişkisiz) t testi ve tek yönlü ANOVA testleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda yaratıcı yazma tekniklerinden olan hikâye haritası ve hikâye tamamlama tekniğinin öğrencilerin yaratıcı yazmaları üzerinde anlamlı farklılık oluşturduğu ancak hikâye haritası tekniğinin uygulandığı deney 1 grubundaki öğrencilerin yazma puanları ile hikâye tamamlama tekniğinin uygulandığı deney 2 grubundaki öğrencilerin yazma puanları arasında anlamlı bir farklılığın olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the creative writing skills of applied creative writing practices in the fourth grade primary school Turkish course. In the research, a pretest-posttest group controlled model, one of the best research methods and experimental designs, was used. The population of the study consists of 4th grade students in Kırşehir city center. The rules of the study consist of a total of 76 students, consisting of 2 experimental and 1 control groups, recorded by the purposive finger method in Kırşehir city center. Which of these groups would be experiment 1, which would be experiment 2, and which would be the control group was determined by lottery.“Story map”and“story completion”techniques developed by the researchers were prepared as pre-test and post-test to determine creative writing skills in the developments in experiments and controls. The data were obtained by evaluating the stories written as pre-test and post-test, and by evaluating the“Creative Writing Products Evaluation Scale (YARYÜDO)”in the experimental and control phases. Mode, median, arithmetic mean, standard deviation, frequency, dependent (related) and independent (unrelated) t test and one-way ANOVA tests were used to analyze the data with a special statistical program. Comprehensive scientific writings of story and story completion technology, which are completely creative writing techniques, vary differently, but there is a permanent difference between the writing scores in the 1st interval of the experiment in which the presented stories are run and the 2-year writing scores of the technical experiment in which the information is completed.