Örgütsel iletişim doyumunun örgütsel bağlılığa etkisi üzerine bir alan araştırması
A field research on impact of organizational communication satisfaction on organizational commitment
  1. Tez No: 628421
  2. Yazar: BARIŞ KOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM DUĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel iletişim, iletişim doyumu, örgütsel bağlılık, üniversite çalışanları, istatistik, Organizational communication, communication satisfaction, organizational commitment, university staff, statistics
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Örgütsel bağlılık, küreselleşmenin zorlayıcı etkisi ile örgütler için giderek daha fazla önemsedikleri bir kavram olmaya başlamıştır. Çalışanlar açısından da örgütte kalmak ya da ayrılmak gibi sonuçlar doğurabilen bu kavramın birçok belirleyicisi bulunmaktadır. Bu çalışmada, işgörenlerin örgütleri ve diğer çalışanlarla gerçekleştirdikleri iletişimden elde ettikleri memnuniyeti ifade eden örgütsel iletişim doyumunun etkisi incelenmiştir. Çalışma alanı olarak ise topluma faydalı birey kazandırma ve meslek edindirme görevini üstlenen yükseköğretim kurumlarından Uşak Üniversitesi seçilmiştir. Çalışmanın örneklemi uygun yöntemle seçilen, bilginin üretildiği ve işlenerek aktarıldığı bu alanda kilit pozisyonda bulunan akademisyenler ve eğitim hizmetinin üretilmesinde ve sunulmasında tamamlayıcı görev üstlenen idari personelden oluşan toplam (344) çalışan olarak belirlenmiştir. İletişim doyum ölçeği ve örgütsel bağlılık ölçeğinin yanı sıra, katılımcıların demografik ve ekonomik özellikleri, çalışma koşulları ve kurumun örgütsel iletişim mekanizmalarından bazılarına ait verileri kapsayan araştırma soru formu ile toplanarak, SPSS istatistik programı ile analiz edilmiştir. Yapılan çalışmanın sonucunda, çalışanların örgütsel iletişimden orta düzeyde memnuniyet elde ettikleri ve yine kurumlarına karşı orta düzeyde örgütsel bağlılık geliştirdikleri belirlenmiş olup, katılımcıların birtakım demografik özellikleri ile iletişim doyumu ölçeği (alt boyutları ile) ile örgütsel bağlılık ölçeği (alt boyutları ile) arasında istatiksel olarak değişik derecelerde ve anlamlı ilişkiler ve farklılıklar bulunduğu saptanmıştır. Kurumsal iletişim araçlarından olan toplantılara katılma sıklıklarının, toplantılarda alınan kararların katılımcılar tarafından etkin ve verimli olarak değerlendirilmesinin ve yine toplantılarda görüş ve fikirlerinin önemsenmesinin de, gerek örgütsel bağlılık düzeyleri (ve alt boyutları), gerekse iletişim doyum düzeyleri (ve alt boyutları) ile değişik kuvvetlerde anlamlı bir ilişki içerisinde olduğu anlaşılmıştır. Yine Uşak Üniversitesi tarafından, çalışanlarına gönderilen kurumsal SMS'lerin sıklığı ile katılımcıların bağlılık düzeyleri (ve alt boyutları) ve iletişim doyum düzeyleri (ve alt boyutları) arasında istatiksel olarak pozitif yönde, değişik kuvvetlerde ve anlamlı bir ilişki bulunduğu saptanmıştır. Bunların yanında, iletişim doyumu ölçeği genel ortalamasının, örgütsel bağlılık ölçeği genel ortalamasının pozitif ve anlamlı belirleyicisi olduğu, yine iletişim doyumu alt boyutlarından“Medya Kalitesi”ve“İletişim İklimi”doyum düzeylerinin, örgütsel bağlılık ölçeği genel ortalamasının pozitif ve anlamlı belirleyicileri olduğu ortaya konulmuştur. Katılımcıların iletişim doyum düzeyleri (alt boyutlarla birlikte) ile örgütsel bağlılık düzeyleri arasında (bazı alt boyutlarla birlikte) istatiksel olarak pozitif yönlü, değişik kuvvetlerde ve anlamlı bir ilişki bulunduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of organizational commitment has become increasingly important for organizations with the compelling effect of globalization. There are many determinants of this concept, which can have consequences for employees, such as staying or leaving the organization. In this study, the impact of organizational communication satisfaction, which means the content that employees get from their communication with organizations and other employees, was examined. As a field of study, Uşak University, one of the higher education institutions which has the task of growing socially beneficial individuals to the society and making them gain a profession was chosen. The sample of the study was compromised of (344) employees, selected by the appropriate method, who were in key positions in this field where knowledge was produced, processed and transferred, and administrative staff who took complementary roles in the production and delivery of education services. In addition to the communication satisfaction scale and organizational commitment scale, demographic and economic characteristics of the participants, working conditions and some of the organizational communication mechanisms of the organization were collected by the research question form and analysed by the SPSS statistical program. As a result of the study, it is observed that employees' satisfaction level of organizational communication and organizational commitment is at medium level. Also there is statistically significant relations and differences between demographic characteristics, communication satisfaction (sub dimensions) and organizational commitment scale (sub dimensions) at various levels. It is detected that there is significant relation between frequency of attending meetings, which is one of the communication tools, effective and efficient assessment of the decisions made at the meetings by the participants and giving importance to their opinions and level of organizational commitment (its sub dimensions) and communication satisfaction (its sub dimensions) at various levels. Statistically, there is positive significant relation between frequency of SMS sent by Uşak University to the staff and their organizational commitment (sub dimensions) level and communication satisfaction level (sub dimensions) at various levels. In addition, average score for communication satisfaction is positive and significant determinant of average of organizational commitment scale. Satisfaction level of“Media Quality”and“Communication Climate”which are sub dimensions of communication are positive and, significant determinant of average of organizational commitment. Statistically, the relation between Communication satisfaction level (including sub dimensions) and organizational commitment level of the participants is significant and positive at various levels.