Grafik tasarımda ızgara sistemleri ve sayfa düzeni
Grid systems and page layout in graphic design
  1. Tez No: 628455
  2. Yazar: AZİZ İNCE
  3. Danışmanlar: PROF. YUSUF KEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Grafik Tasarım, Izgara, Sayfa Düzeni, Modern Sanat, Tasarım İlkeleri, Graphic Design, Grid, Page Layout, Modern Art, Design Principles
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Grafik tasarımın üretim araç ve süreçlerinden sayfa düzenine, ölçülebilir kriter ve kurallara uygun, hızlı ve özgün tasarım önerileri getiren ızgara sistemleri, eskiden olduğu gibi günümüz bilgisayar çağında da öncülük etmektedir. Hızın her geçen gün daha çok önem kazandığı günümüz sayfa tasarımında kesinlik ve matematiksel doğruluğun bir tür sağlaması olan ızgaralara, bugün eskiye göre daha çok ihtiyaç vardır. Bu sebeple, grafik tasarımcılara özgün ve hızlı üretim sürecinde katkı sağlaması amacıyla, bu tezin adı“Grafik Tasarımda Izgara Sistemleri ve Sayfa Düzeni”olarak belirlenmiştir. Grafik üretim tekniklerinin en temel konularından olan sayfa düzeni, ilk çağlardan günümüze kadar sürekli gelişim göstermiştir. Bu nedenle birinci bölümde; mağara resimlerinden yazının icadına, baskı tekniklerinden matbaanın bulunuşuna, endüstri devriminden enformasyon aktarımının yoğunlukla gerçekleştiği kitle iletişim araçlarına kadar, iletişim ve düzen kaygısında olan insanın kat ettiği yola değinilmiştir.“Grafik Tasarımda Izgara Sistemleri ve Sayfa Düzeni”konulu bu araştırmanın ikinci bölümünde; basılı sayfalar ve bunların dijital ortama yansımalarıyla birlikte, web siteleri gibi elektronik ortamdaki sayfalar incelendiğinde, karşılaşılan temel grafik tasarım sorunlarına, yine tasarım ilke ve kuralları ile çözüm önerileri getirilmiştir. Ayrıca ızgaraların endüstri devriminin bir ürünü olarak modern sanatta nasıl yer ettiğine değinilirken, usta sanatçılar tarafından nasıl kullanıldığı ve günümüze kadar neredeyse kuramlaşarak süregelen gelişim süreci incelenmiştir. Bu bağlamda, bugün ızgaraların sayfanın düzeninde hangi maksatla nasıl kullanılabileceğiyle ilgili bilgiler aktarılmış, sayfa düzeninin ne ifade ettiği, grafik yüzeyler ve sayfa düzeni ilişkisi, tasarım ilke ve kurallarının yanında ızgaraların sayfa düzenine nasıl yön vereceğine değinilmiştir. Araştırmanın üçüncü bölümünde; modüler ızgara ve hiyerarşik ızgara sistemleri yardımıyla sayfada düzen arayışı, bütünlük ve süreklilik gibi ilkeler“Master Premium Franchize Klavuzu”tasarım süreciyle örneklenmeye çalışılmıştır. Bu çalışmada temel amaç; iyi tasarım örnekleri üzerinden tasarım unsurları ve temel tasarım ilkeleri ışığında, özgün ve sistematik tasarım yöntemlerini ortaya koyarken, sayfa düzeninde ızgara sistemlerinin kullanım sürecine dair çağdaş, nitelikli bir kaynak oluşturmak olmuştur.
Özet (Çeviri)
From the production tools and processes of graphic design to page layout, measurable criteria and rules, fast and unique design suggestions, grid systems lead the way in todays computer age. Grids, which are a kind of precision and mathematical accuracy in todays page design where speed is gaining more importance day by day, are needed more today than before. For this reason, the name of this thesis is determined as“Grid systems and page layout in graphic design”in order to contribute to graphic designers in their original and fast production process. The page layout, which is one of the basic subjects of graphic production techniques, has continuously improved since the early ages. Therefore, in the first part; from the cave paintings to the invention of writing, from the printing techniques to the discovery of the printing house, from the industrial revolution to the mass media, where the transfer of information is intense, the way traveled by people who are concerned about communication and order. In the second part of this research on“Grid systems and page layout in graphic design”; when printed pages and their reflections on digital media, electronic pages such as websites are examined, the basic graphic problems encountered, design principles and rules, and solutions are proposed. In addition, while addressing how grids take place in modern art as a product of the industrial revolution, how it was used by master artists and the ongoing development process by virtue of theory has been examined. In this context, information about how the grids can be used in the layout of the page is explained, what the page layout refers to, the relationship between graphic surfaces and page layout, design principles and rules, as well as how the grids will guide the page layout. In the third part of the research; with the help of modular grid and hierarchical grid systems, principles such as order search, integrity and continuity were tried to be exemplified by the“Master Premium Franchise Guide”design process. The main purpose in this study; in the light of design elements and basic design principles through good design examples, while creating original and systematic design methods, it has been to create a modern, qualified resource regarding the usage process of grid systems in page layout.