Ergenlerde aileden algılanan duygusal istismar ile risk alma davranışı arasındaki ilişkinin incelenmesi
The examination of the relationship between perceived family emotional abuse and risk taking behavior in adolescents
  1. Tez No: 628461
  2. Yazar: MAHMUT HÜDAYİ ÖDEMİŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASEMİN KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ergen, duygusal istismar, risk alma davranışı
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı ergenlerin ailelerinden algıladıkları duygusal istismar düzeyi ile risk alma davranışının arasındaki ilişkinin ve sosyodemografik değişkenlere göre ergenlerin risk alma davranışının incelenmesidir. Yöntem: Bu çalışma ilişkisel tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışma grubunu Erzurum ili Oltu ilçesinde 2018-2019 eğitim öğretim yılında öğrenim gören 707 lise öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışmada yaş, cinsiyet, öğrenim gördüğü sınıf düzeyi gibi demografik bilgileri belirlemek amacıyla '' Kişisel Bilgi Formu'' kullanılmıştır. Öğrencilerin ailelerinden algıladıkları duygusal istismar düzeyini belirlemek için '' Psikolojik İstismar Ölçeği '' ve risk alma davranışı düzeylerini belirlemek için '' Riskli Davranışlar Ölçeği '' kullanılmıştır. SPSS 25 programı aracılığıyla betimsel analizler, Mplus 7 programı aracılığıyla yapısal eşitlik modellemesi uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmada aileden algılanan duygusal istismar düzeyi ile risk alma davranışı arasında pozitif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca risk alma davranışının cinsiyet ve yaş faktörüne bağlı olarak değiştiği sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç: Çalışma sonucunda ergenlerde aileden algılanan duygusal istismar düzeyi arttıkça risk alma davranışının da arttığı yönünde bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to examine the relationship between perceived family emotional abuse and risk taking behavior in adolescents and the risk taking behavior according to their sociodemographic variables. Methods: This study was carried out using relational scanning model. The study group consisted of 707 high school students studying in 2018-2019 academic year in Oltu district of Erzurum province. In the study“Personal Information Form”was used to collect demographic information such as age, gender and grade levels.“Psychological Abuse Scale”was used to determine the level of students' perceived family emotional abuse; and '' Risk Behaviors Scale '' was used to determine the level of risk behavior. Descriptive analyses were applied by SPSS 25 program and structural equation modelling was applied by Mplus 7 program. Results: In this study, a positive relationship was found between the level of perceived family emotional abuse and risk taking behavior. In addition, it was concluded that the risk taking behavior changed according to gender and age factor. Conclusion: As a result of this study, it was found that as level of perceived emotional abuse increased, risk taking behavior increased in adolescents. Keyword: Adolescent, emotional abuse, risk taking behavior