Arthur Schopenhauer'ın din anlayışı
Schopenhauer's understanding of religion
- Tez No: 628531
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH TAŞTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Schopenhauer, Din, Kötülük, İstenç, Budizm, Schopenhauer, Religion, Evil, Will, Buddhism
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu tezin amacı, Arthur Schopenhauer'ın din anlayışını ele almaktır. Çalışmada, Arthur Schopenhauer'ın tek ve çok tanrılı dinlere yönelik yaklaşımı irdelenmiştir. Çalışma kapsamında, Schopenhauer'ın dinin kaynağına ve dinin gerekli olup olmadığına dair düşüncelerinin yanı sıra din-sanat ve din-bilgi ilişkisi hakkındaki kanaatleri de ele alınmıştır. Üç bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümü, Schopenhauer'ın hayatını ve eserlerini konu edinmektedir. Yaşadığı dönemin genel nitelikleri Schopenhauer'ın düşüncesi üzerinde yarattığı etkiler göz önünde bulundurularak bu bölüm dâhilinde ayrıca tartışılmıştır. Schopenhauer'ın insan ve irade anlayışının tartışıldığı ikinci bölüm temel olarak onun din anlayışını ele almaktadır. Üçüncü bölümde ise filozofun ölüm ve ölümsüzlük düşüncesi ile Budizm ve buna bağlı olarak insanın kurtuluş yolları hakkındaki kanaatleri tartışılmaktadır. Schopenhauer'ın genel anlamda dinlere karşı olumsuz bir tavır sergilediği görülmektedir. Fakat bu olumsuz tavrın daha çok tek tanrılı dinlere karşı olduğu söylenebilir. Schopenhauer Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam gibi dinleri hoşgörüsüz, gaddar ve hakikatten uzak olarak görürken eski Yunan dinî inanışlarını ise hoşgörüye dayalı ve daha ılımlı bulmaktadır. Tek tanrılı dinlerin vahiy, mucize ve dogmalar ile hakikatten uzaklaştığını dile getiren Schopenhauer, dinleri ahlakı olumlu yönde tetikleyen ve kötülüklerin azalmasını sağlayan birer faktör olarak kabul etmemektedir. O, hayatın bizatihi acı ve kötülükten ibaret olduğunu, insanın bu kötülükten 'istenç' olgusuna karşı çıkarak ve sanata önem vererek kurtulacağını ifade etmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to discuss Arthur Schopenhauer's understanding of religion. Arthur Schopenhauer's approach to monotheistic and polytheistic religions has been scrutinized within the study. Schopenhauer's thoughts on the source of religion and his answer to the question of whether religion is necessary or not constitute a central topic of the following pages. His opinions about the relationship between religion, art and knowledge are also tackled to a certain extent. The first chapter of this tripartite study focuses on the life and works of Schopenhauer. General characteristics of the period he lived are discussed separately within this chapter, considering the effects it created on Schopenhauer's thought. The second chapter, which discusses Schopenhauer's understanding of human being and will, mainly deals with his understanding of religion. In the third chapter, Schopenhauer's thought about death and immortality and his opinions about Buddhism and consequently the ways of human salvation are discussed. It is seen that Schopenhauer exhibited a negative attitude towards religions in general. However, it can be said that this negative attitude is mostly against monotheistic religions. While Schopenhauer founds religions like Judaism, Christianity and Islam as intolerant, cruel and far from the truth, he regards the ancient Greek beliefs to be based on tolerance and more moderate. Stating that monotheistic religions are separated from the truth with revelations, miracles and dogmas, Schopenhauer does not regard religions as factors triggering morality and reducing evil. He states that life itself consists of pain and evil, and that man will be saved from this evil by opposing the fact of“will”and by giving importance to art.