Senâî-yi Gaznevî'nin gazellerinin tasavvufi açıdan incelenmesi
Analysis of the Ghazals of Sana'i Ghaznavi in terms of Sufism
- Tez No: 628533
- Danışmanlar: PROF. DR. NİMET YILDIRIM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Senâî-yi Gaznevî, Tasavvuf, Mesnevi, Gazel, Sana'i Ghaznavi, Sufism, Masnavi, Ghazal
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fars Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 420
Özet
Senâî-yi Gaznevî, VI./XII. yüzyılın tanınmış İranlı şairi ve Farsça tasavvufi mesnevi tarzının kurucusudur. Tasavvufi mesnevi tarzının kurucusu olmasının yanı sıra Farsça gazelin kasideden ayrılıp ayrı bir nazım şekli haline dönüşmesindeki en önemli isimdir ve tasavvufi konulara gazelde yer veren ilk şairdir. Bu çalışma bir giriş ve dört bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın giriş kısmında; Senâî-yi Gaznevî'nin yaşadığı dönem hakkında genel bir bilgi verilmiştir. Birinci bölümde; Senâî-yi Gaznevî'nin hayatı, edebî kişiliği, memduhları ve eserleri anlatılmıştır. İkinci bölümde; gazel nazım şekli, bu nazım şeklinin ortaya çıkışı, tasavvufun konu olarak gazele girmesi, Senâî-yi Gaznevî'nin gazelleri ve İran edebiyatındaki yeri hakkında genel olarak bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde; tasavvufun tanımı, tasavvufun ortaya çıkışı ve gelişimi, tasavvufun konusu, tasavvuf edebiyatı ve tasavvuf terimleri hakkında genel bir bilgi verilmiştir. Dördüncü bölümde ise; Senâî-yi Gaznevî'nin gazellerinde yer alan kavramlar din ve tasavvuf olarak iki ana başlığa ayrılmış ve başlıklara uygun örnekler verilerek incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Sana'i Ghaznavi is a notable Persian poet of sixth/twelfth centuries and the foun-der of the Persian masnavi sufi style. As well as being the founder of masnavi sufi style he is one of the most important figures in the conversion of Persian ghazal into a verse form from eulogium and also he is the first person who included Sufi subjects in a ghazal. This study consists of an introduction part and four chapters. In the introduction part of the study, general information about the period in which Sana'i Ghaznavi lived. In the first chapter, the life, literary identity, memduhs and works of Sana'i Ghaznavi were mentioned. In the second chapter, general information about ghazel verse form, arising of this verse form, Sufism's entering into ghazal as a subject, ghazals of Sana'i Ghaznavi and his position in the Persian Literature were given. In the third chapter, general information about the definition of Sufism, rising and development of Sufism, the subject of Sufism, Sufi literature and terms of Sufism were given. In the fourth chapter, concepts in the ghazals of Sana'i were divided into two main topics as religion and Sufism and they were analyzed by giving appropriate examples.