XI-XIV. yüzyıllarda Gürcistan'da Kıpçaklar
Kipchaks in Georgia in the XI-XIV. centuries
- Tez No: 628573
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERHAN YOSKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Göç, Kıpçaklar, Türkistan, Karadeniz, Kafkasya, Gürcistan, Migration, Kipchaks, Turkistan, Black Sea, Caucasus, Georgia
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Türk Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Kıpçaklar tarih boyunca başka milletler tarafından iyi bir savaşçı olarak tanımlanmışlar. Avrasya coğrafyasının tarihinden bahsedince, Kıpçaklarla bağlı dönemler özellikle dikkat çekmektedir. Lakin bu dönemlerin eksik tarafı Kıpçaklarla bağlı yeteri kadar kaynağın olmamasındadır. Kıpçaklar başka coğrafyalarda olduğu gibi Kafkasya`nın siyasi ve kültürel hayatında önemli yer tutmuşlardır. Gürcistan Kıpçakları XI. yüzyılda, IV.Davit`in iktidarı döneminde gelmişler. Gürcü kaynakları Kıpçaklardan ilk kez XI.yüzyılda, en son ise XIV. yüzyılda bahsettikleri için tezimizin kronolojik çerçevesi XI.-XIV. yüzyılları almaktadır. İlk zamanlarda dış düşmanlarla mücadele maksadıyla Kıpçaklar iskan edilmişlerdir. Lakin daha sonra tarihi akış dahili savaşların da onların yardımıyla yatırılmasına sebep olmuştur. Bununla da Kıpçaklar hem Gürcistan`da devlet oluşumunda mühim rol sahibi olmuş, hem de devlet ordusunun bir kısmını oluşturmuşlardır. Savaşçı yetenekleri onların Gürcistan ordusunda temsilini belli bir dönem gelenek haline de getirmiştir.
Özet (Çeviri)
Kipchaks have been described as good warriors by the nations throughout history. Speaking of the history of the Eurasian geography, the periods associated with the Kipchaks attract particular attention. However, the missing part of these periods is that there are not enough resources connected with Kipchaks. As in other geographies, Kipchaks have an important place in the political and culturel life of the Caucasus. Kipchaks came to Georgia in XI century, during IV Davit`s rule. Georgian sources mention about Kipchaks for the first time in the XI century, and the last in XIV century. From this perspective, the chronological framework of our thesis takes XI.-XIV. centuries. Kipchaks were resettled in the early times in order to combat external enemies. However, the subsequent historical flow caused their participation at internal wars. At the same time Kipchaks played an important role in the formation of the state in Georgia and formed part of the state army. Their warrior abilities have made their representation in the Georgian army as a tradition for a certain period of time.