The role of foreign direct investment in Turkish economy
Türkiye ekonomisinde doğrudan yabancı yatırımların önemi
- Tez No: 628591
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SUNA GÖNÜLTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Doğrudan yabancı yatırım, uluslararası işletmecilik, ekonomik büyüme, dış ticaret, en küçük kareler yöntemi, Foreign direct investment, international business, economic growth, foreign trade, ordinary least square technique
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Doğuş Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmanın amacı, uluslararası işletmecilik alanında önemli bir yere sahip olan piyasaya giriş modelleri tartışılarak ve Doğrudan Yabancı Yatırımların (DYY) Türkiye ekonomisindeki rolünü araştırmaktır. Bu amaçla, doğrudan yabancı yatırımların ekonomideki önemi ve DYY akımlarını etkileyen faktörler tartışılmıştır. Çalışmada 1988-2018 yılları arasında Türkiye'ye yapılan doğrudan yabancı yatırımlar En Küçük Kareler yöntemi ile analiz edilmiştir. Bağımlı değişken olarak doğrudan yabancı yatırımlardaki büyüme alınmış ve DYY etkileyen faktörler modele dahil edilmiştir. Çalışmanın sonuçlarında göre ekonomik büyüme ve dış ticaretteki büyüme Türkiye'ye gelen yabancı yatırımları olumlu etkilemektedir. Sonuçların beklenen anlamlılık düzeyinde çıkmaması veri kısıtı ile açıklanmaktadır. Döviz kurundaki değişim ve işgücüne katılım oranı ile anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Teknoloji ile ise negatif ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bu çalışmada özellikle piyasaya giriş modelleri ve Türkiye'deki Doğrudan Yabancı Yatırım konusunda derinlemesine bir analiz yapılarak ilgili veriler sunulmuştur. Bu alanda önceden yapılan teorik ve ampirik çalışmalar derlenmiştir. Türkiye ekonomisinin kalkınması ve ilerlemesi açısından doğrudan yabancı yatırımların rolünün anlaşılması ve analiz edilmesi önem taşımaktadır. Bu açıdan bakıldığında, doğrudan yabancı yatırımlar derinlemesine analiz edilerek ülkenin ekonomik büyümesi ve üretkenlik artışındaki rolünün anlaşılması önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to discuss the importance of mode of international market entries and to understand the role of Foreign Direct Investment (FDI) in the Turkish economy from the international business perspective. In this study, the importance and determinants of FDI and the factors that affect incoming FDI flows are analyzed. For empirical evaluation, Ordinary Least Square technique is used over the time duration 1988-2018. In the study growth, rate of FDI is used as dependent variable, while other factors used as variables that affect FDI inflows. Our results represent that economic growth and growth rate of foreign trade positively associated with the growth rate of FDI in Turkey although the results are insignificant because of data limitations. Growth rate of exchange rate and labor force participation rate are negative and insignificant while technology has negatively affect the growth rate of FDI in Turkey. This research aims to enrich the knowledge on this field by analyzing and discussing some aspects of the topic by compiling statistics and data and knowledge through the access to previous theoretical researches and literature. According to the rising developments and progress in Turkish economy, policy makers in their external strategies should include FDI as an important factor in determining growth. Globalization of Turkey must be enhanced by forming strategies of attracting additional appropriate quantity of FDI to attain the positive influence of FDI on productivity and exports.