An analysis of lesson observation through peer-coaching in a continuing professional development program: Teachers' perceptions of professional development, efficiency and feedback
Sürekli mesleki gelişim programında akran koçluğu yoluyla ders gözleminin analizi: Öğretmenlerin mesleki gelişim algıları, etkililik ve geri bildirim
- Tez No: 628592
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BARDAKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sürekli Mesleki Gelişim, Akran Koçluğu, Profesyonellik, Etkililik, Continuing Professional Development, Peer-coaching, Professionalism, Efficiency
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yabancı Dil Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Öğretmenlerin sürekli mesleki gelişimi hem mesleki tatmin hem de öğrencilerin akademik gelişimleri açısından önemli faktörlerden bir tanesidir. Bu noktada profesyonel yaşamları boyunca öğretmenlerin kendi öğrenme süreçlerinden sorumlu olmalarının ve profesyonellik algılarını doğru yönlendirmelerinin belirlenen hedeflere ulaşılmasındaki ayırt edici rolü inkâr edilemez. Bu bağlamda bu çalışmanın amacı öğretmenlerin sürekli mesleki gelişim algılarını ve akran koçluğunun mesleki gelişim konusundaki algılarını ne yönde etkilediğini belirlemektir. Çalışmanın amacı doğrultusunda nitel veri toplama yöntemi ve durum çalışması tasarımı kullanılmıştır. Bu çalışmaya bir vakıf üniversitesinin Yabancı Diller Yüksekokulu'nda görev alan 9'u kadın 7'si erkek olmak üzere toplam 16 öğretim görevlisi katılmıştır. Toplanan nitel veriler Creswell'in (2012) tümevarımsal içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırma neticesinde ortaya çıkan bulgular akran koçluğu süreci öncesinde öğretmenlerin sürekli mesleki gelişimleri konusundaki algılarını 4 temel başlıkta ortaya koymaktadır. Bunlar (1) hayat boyu öğrenme, (2) güncelliğini korumak, (3) becerilerin gelişimi ve (4) ekip oluşturma süreci olarak sıralanmıştır. Uygulama sonrasında belirtilen algılara kendi kendini yönlendirme başlığı da eklenmiştir. Ayrıca akran koçluğu sürecinden sonra sürekli mesleki gelişimi güncelliğini korumak, becerilerin gelişimi ve ekip oluşturma süreci olarak algılayan katılımcıların sayısında artış gözlemlenirken hayat boyu öğrenme algısını belirten katılımcı sayısında değişiklik gözlemlenmemiştir. Algılar içerisinde en anlamlı değişim en yüksek artış oranıyla ekip oluşturma sürecinde gözlemlenirken bunu ikinci en yüksek artış oranıyla becerilerin gelişimi algısı takip etmiştir. Ayrıca elde edilen bulgulara göre katılımcıların büyük bir çoğunluğu akran koçluğunun mesleki gelişim süreçlerinde etkili olduğunu belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Teachers' continuing professional development is one of the significant factors both in terms of their job satisfaction and students' academic progress. At this point, it cannot be denied that being responsible for their own learning process during their professional life and managing their perceptions in a proper way have determining roles in achieving the predetermined goals for teachers. In this respect, the purpose of present study was to investigate the teachers' perceptions of continuing professional development and observe to what extend peer-coaching effects their perceptions of professional development. A qualitative research case study design was applied for the present study in accordance with its purpose. 16 instructors (9 female and 6 male) working at the School of Foreign Languages in a private university took part in this study as participants. Collected data was analyzed with Creswell's (2012) inductive content analysis. The findings reached as a result of the study revealed that teachers' perceptions of continuing professional development before peer-coaching process were categorized under four headings. They were (1) lifelong learning, (2) staying up to date, (3) skills development, and (4) team-building process. As a result of the peer-coaching process, a new concept as self-leadership emerged. It was also observed that while the number of participants perceiving the CPD as staying up to date, skills development and team-building process increased, the number of participants perceiving the CPD as lifelong learning remained the same. It was observed that the most meaningful change occurred in perceptions was team-building process with the highest increase followed by skills development with the second highest increase. Additionally, according to the findings, the majority of the participants stated that peer-coaching model was efficient on their professional development processes.