Ceza muhakemesi hukukunda istinaf kanun yolunda kovuşturma
The prosecution in appeal court with in the criminal procedure law
  1. Tez No: 628590
  2. Yazar: BURCU GÖRKEMLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH BİRTEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İstinaf kanun yolu, bölge adliye mahkemesi, istinaf, kovuşturma, duruşma, The way of appeal law, court of appeal, appeal, prosecution, trial
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 338
Özet
Bu çalışmada, ceza muhakemesi hukuku bağlamında istinaf kanun yolunda kovuşturma konusu incelenmektedir. İstinaf kavramı ile ilgili genel bilgiler verilerek istinafın amacı, konusu ve diğer kanun yollarından farkı, hukuki niteliği, kapsamı, türleri ve istinaf kanun yoluna başvurmanın etkileri anlatılmaktadır. Ayrıca istinaf kanun yolunun tarihsel gelişimi üzerinde durulmaktadır. Bölge adliye mahkemesinin kuruluşu, görevleri ve oluşumunun anlatıldığı bu çalışmada bölge adliye mahkemesine başvuru ve başvuru esaslarına değinilmek suretiyle bölge adliye mahkemesinde inceleme ve kovuşturma ile ilgili ayrıntılı bilgiler verilmektedir. Ayrıca istinaf kanun yolunda duruşmaya hakim olan ilkeler açıklanmakta ve duruşmada delillerin değerlendirilmesi anlatılmaktadır. İstinaf kanun yolunda kovuşturmanın sona ermesi bağlamında muhakeme esnasında ve duruşma sonunda verilebilecek kararlar ayrıntılı bir şekilde ele alınmaktadır. Bölge adliye mahkemesi kararları arasında uyuşmazlıkların giderilmesi usulü anlatılmakta ve istinaf incelemesi sonunda verilen kararların ilk derece mahkemesi kararlarına etkisi incelenmektedir. Ayrıca bölge adliye mahkemesi kararlarına karşı başvurulabilecek kanun yolları hakkında bilgi verilmektedir. Çalışmanın tamamında ele alınan konular ile ilgili doktrinde ileri sürülen görüşlere ve yargı kararları ile ortaya konulan uygulamalara değinilerek ulaşılan sonuçlar ve bu bağlamda tespit edilen problemlere ilişkin çözüm önerileri sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the subject of prosecution in the way of appeal law in the context of criminal procedure law is examined. General information about the concept of appeal is given and then the appeal's purpose, subject and difference from other remedies, its legal characteristic, scope, types and the effects of applying to the way of appeal law are explained. In addition, the historical development of the way of appeal law is emphasized. In this study where the establishment, duties and formation of the regional court of justice is explained, detailed information about the investigation and prosecution in the regional court of justice is given by addressing the application of the regional court of justice and its principles. Additionally, the principles governing the trial in the way of appeal and the evaluation of the evidence in the trial are explained. The end of the prosecution in the way of appeal law is handled within this scope, the decisions that can be taken during the proceedings and at the end of the trial are presented in a detailed way. The method of settlement of disputes between the decisions of the regional court of justice is explained and the effect of the decisions taken at the end of the appeal examination to the decisions of the first instance court is examined. Also, some information about the ways of law that could be used against the decisions of the regional court of justice is given. The results achieved by adddressing the opinions proposed in the doctrine about the subjects handled in the whole study and the applications presented with the judicial decisions, and the solutions related to the problems determined in this context are provided.