A research on the effect of Instagram's Z-generation consumer behavior
İnstagram'ın Z kuşağı satın alma davranışına etkisi üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 628604
  2. Yazar: TAYFUN EMRE YAMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAHTİYAR AHU ALPASLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İletişim Bilimleri, İşletme, Communication Sciences, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kitle iletişim araçları, Sosyal medya, Yeni medya, Kuşaklar, İnstagram, Tüketim, Satın Alma Davranışı, Mass media, Social media, New media, Generations, Instagram, consumption, purchase behavior
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Toplumdaki sosyal değişimler, ancak kuşaklar incelenerek ortaya çıkmaktadır. Toplumlarda yaşayan her kuşak yaşadıkları bölgelere göre farklılıklar göstermektedir. Beş kuşak türü üzerinde yapılan çalışmalarda her kuşağın farklı özelliklere ve davranışlara sahip oldukları görülmüştür. Teknolojide yaşanan gelişmeler ışığında kuşaklarda kendi bulunduğu zaman dilimi içerisinde teknolojik araçlar ile iç içe yaşamış ve teknolojinin sağladığı imkânlardan faydalanmıştır. Kuşaklar özellikle kitle iletişim araçlarının gelişimi ile birbirleri ile yoğun bir iletişim içerisine girmişlerdir. Genel anlamıyla medya olarak adlandırılan kitle iletişim araçları toplumun vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Medya, toplumsal düzenin sağlanmasında ve düzenlenmesinde, bireyler üzerinde değer yaratan bir etkiye sahiptir. İnternetin gelişmesi ile ortaya çıkan yeni medya ise, sosyal medya araçları ile toplumda yaşayan bireylerin sanal ortamda sosyalleşmesini sağlamakta ve bireylerin anlık olarak birbirleri ile iletişime geçmelerine olanak sağlamıştır. Zaman ve mekân kavramını ortadan kalmasına neden sosyal medya araçları kuşakların sahip oldukları özelliklerin ve davranışlarının değişmesinde önemli bir rol oynadığı gibi, kuşakların satın alma davranışları üzerinde de etkisini göstermektedir. Günümüzde sosyal medyanın çok fazla kullanılması, üreticilerin bu sosyal ağlara yönlenmesine neden olmuş ve tüketim algısı bu sosyal medya araçları ile farklı bir boyuta ulaşmıştır. Bu çalışmanın amacı, en fazla kullanıcıya sahip sosyal medya uygulaması İnstagram'ın Z kuşağı bireylerin satın alma davranışı üzerindeki etkisini tespit etmeye yönelik bir çalışmadır.
Özet (Çeviri)
Social changes in society only emerge by studying generations. Every generation living in societies differs according to the regions they live in. In studies conducted on five generations, it was observed that each generation has different characteristics and behaviors. In the light of the developments in technology, the generations lived in harmony with the technological tools within the time frame they were in and benefited from the opportunities provided by the technology. Generations have been in intensive communication with each other, especially with the development of mass media. Mass media, which are generally called media, have become an indispensable part of the society. Media has an impact on individuals in ensuring and organizing the social order. The new media, which emerged with the development of the Internet, enables socialization of individuals living in the society through social media tools and enables individuals to communicate with each other instantly. Social media tools, which cause the concept of time and space to disappear, play an important role in changing the characteristics and behaviors of the generations, as well as their influence on the purchasing behavior of generations. Too much use of social media today has led producers to focus on these social networks and the perception of consumption has reached a different dimension with these social media tools. The aim of this study is to determine the effect of Instagram, the social media application with the most users, on the purchasing behavior of individuals in the Z generation.