Maarif müfettişleri, okul yöneticileri ve öğretmenlerin değişim sürecindeki eğitim denetimine ilişkin görüşleri
The education inspectors', school administrators' and teachers' views about changing process of educational supervision
- Tez No: 628766
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Denetim, Müfettiş, Öğretmen, Okul Yöneticisi, Supervision, Inspector, Teacher, School Manager
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmanın amacı Maarif müfettişleri, okul yöneticileri ve öğretmenlerin değişim sürecindeki eğitim denetimine ilişkin görüşlerinin belirlenmesidir. Araştırmanın çalışma grubu 2019 yılında Sivas il merkezinde görev yapan Maarif müfettişi, öğretmen ve okul yöneticileri arasından seçilmiştir. Çalışma grubu oluşturulurken maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Veriler uzmanlar eşliğinde oluşturulan yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmıştır. Görüşmeye katılan Maarif müfettişi, okul müdürü, okul müdür yardımcısı ve öğretmenlerin görüşleri not tutma ve ses kayıt teknikleri kullanılarak kaydedilmiştir. Katılımcıların görüşme sırasında sorulara verdikleri cevaplar ve nedenlerinin ayrıntılarıyla ortaya konulabilmesi ve daha sonra derinlemesine analiz edilebilmesi için yarı yapılandırılmış görüşme formu tercih edilmiştir. Elde edilen veriler katılımcıların ifadeleri doğrultusunda tablolaştırılarak dijital ortama aktarılmıştır. Katılımcıların görüşme formunda bulunan sorulara verdikleri cevaplar içerik analizi kullanılarak incelenmiştir. Bu şekilde bulguların daha detaylı incelenmesi sağlanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre katılımcıların eğitim denetiminin sürekli değişmesine bakışları büyük oranda olumsuzdur. Katılımcılar eğitim denetimi sisteminin değişim göstermesi gerektiğini fakat bu değişim sürecinin bir amaç ve planı olması gerektiğini söylemektedir. Katılımcıların çoğunluğu denetimi zorunlu olarak görmektedir. Bu yüzden eğitim denetimi sistematik olmalıdır. Katılımcılar ders denetimini denetimin gereği olarak değerlendirmektedirler. Birçok katılımcı ders denetiminin kaldırılmasına olumlu bakmaktadır. Maarif müfettişlerinin Bakanlık ve il düzeyinde ayrılması katılımcıların bir kısmı için gerekli görülse de diğer kısmı çok büyük değişiklikler olmayacağını söylemiştir. İllerde denetim sisteminin kaldırılması hakkında katılımcıların çoğu olumlu görüş bildirmektedir. Katılımcıların çoğunun eğitim denetimi sisteminde yapılan değişiklikler hakkında şüpheleri vardır ve katılımcılar eğitim denetiminde yapılan değişikliklerin planlı ve amaçlı olduğunu düşünmemektedir. Katılımcılar rehberlik faaliyetlerinin önemini belirtmekte, Maarif müfettişliği, okul yöneticiliği gibi mesleklerin uzmanlaşmış, yüksek lisans eğitimi almış ve liyakat sahibi kişiler tarafından yerine getirilmesini istemektedir. Genel olarak katılımcıların büyük çoğunluğu eğitim denetiminde değişimin olması gerektiğini ama bilinçli yapılması gerektiğini düşünmektedirler. Katılımcılar çağdaş denetim anlayışının gereklerinin yerine getirilmesini önermektedirler. Bakanlığın etkili hizmet içi uygulamaları planlaması, uygulanacak olan denetim sisteminin felsefesinin eğitim paydaşlarına aktarılması katılımcıların diğer önerilerinden birisidir. Eğitim denetimine rehberlik odaklı bakılması, Bakanlık ve üniversitelerin daha etkin iş birliği içerisinde olması katılımcıların öne çıkan önerilerindendir.
Özet (Çeviri)
This research is conducted to evaluate the opinions of education inspectors, school administrators and teachers about changing process of educational supervision. The study group has selected from the education inspectors, teachers and school managers working in Sivas in 2019. When determining the working group, the maximum variation sampling technique is used. A semi- structured interview form which is created by experts is used. The opinions of education inspectors, teachers, assistant managers and managers are saved by using the taking notes and voice recording technique. A semi-structured interview form has been chosen in order to allow the participants to deeply examine the different answers given during the interview and reasons for those answers and to generate new questions. Obtained datas were transferred to computer according to participants' opinions. Participants' answer were examined using the content analysis. So, obtained datas were examined more detailed. According to results of this research, participants have largely negative opinions about the continuous changing of the educational supervision. Participants think that educational supervision may change but this changing process should have a plan and purpose. According to many of the participants, supervision is necessary. So, the education supervision may be systematic. Participants evaluate the classroom supervision with necessary of the supervision. A lot of participants express positive opinions about removing of the classroom supervision. Some of the participants express necessity the separating of the ministry inspector of educations and city inspector of educations but a lot of participants express that there will not be big modifications. Many of the participants express positive views about removing the supervision from the city center. And many of them have got the suspicion about the changing supervision system so participants express changing the supervision system hasn't got any plan or purpose. Also, participants express the importance of the guidance activities. The occupations such as education inspectors, school managers and teachers, should be carried through experts who graduated from master's degree and have merit. As generally, many of the participants express that the change of the educational supervision is inevitable. But this process should continue as consciously. Participants suggest that contemporary supervision's requirements should be applied. Participant's another suggest is that ministry should plan the in-service education and hand on the philosophy of the using supervision system to the participators. Remarkable suggestion of the participants are that ministry should look to the supervision by focusing to the guidance and university and ministry should cooperate more effective.