The effects of writing workshops on feedback process of university instructors
Öğretim görevlilerinin sınav değerlendirme çalışmalarının açık uçlu sınav okuma üzerine etkisi
- Tez No: 628767
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DOĞAN YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: sınav okuma pratiği, açık uçlu sınav değerlendirme, standartlaşma
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Açık uçlu sınavların değerlendirilmesi oldukça özneldir. Bu sebeple öğretim görevlileri belirlenmiş kılavuzlardan yararlanmalı ve bunların kullanımı hakkında uygulamalı eğitim almalıdırlar. Rubric kullanım esnasında oluşacak farklı varsayımlar ve her sınav kağıdının kendine özgü olması sebebiyle bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Rubric kullanımı, uygulamalı eğitimler sayesinde daha verimli ve standart hale gelir. Bu eğitimler özellikle çok fazla öğrencinin bir arada olduğu hazırlık okullarında belirli standartlara ulaşılması açısından çok önem taşımaktadır. Bu çalışma açık uçlu sınav soruları okuma üzerine yapılan pratiklerin etkinliğini araştırmak üzere İstanbul'da bir özel üniversitede yapılmıştır. Bu araştırmada Hazırlık okulunda görev yapan 28 öğretim görevlisi ve 421 öğrenciden alınan 842 kâğıt yer almıştır. Veri nicel ve nitel veri toplama yöntemleriyle toplanmıştır. Nitel veriyi uygulama yöneticileriyle yapılan standartlaşma sonrası görüşmeler, nicel veriyi ise uygulamalı eğitim öncesi ve sonrası yapılan sınavları okuyan iki öğretim görevlisi arasındaki puan farkı değişimi sağlamıştır. Önceden okunan ve puanları belirlenmiş kağıtlara öğretim görevlilerinin verdiği notlar da nicel veri olarak toplanmıştır. İlk olarak workshop öncesi iki öğretim görevlisinin aynı sınav kağıdına verdiği farklı notlar arasındaki farklara ve daha sonra bu farklara uygulamadan sonra tekrar bakılmıştır. Son olarak da uygulamaları düzenleyen üyelerle görüşmeler yapılmıştır. Sonuçlar gösteriyor ki bu uygulama öğretim görevlilerinin açık uçlu sınav okumalarında oldukça etkilidir. Öğretim görevlileri rubric kullanımında daha etkin hale gelmiştir ve iki okuma arasında gözlenen fark azalmıştır. Bu çalışmanın sonuçları rubric kullanımında uygulamalı eğitim yapılmasının önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
The evaluation of written exams is highly subjective. Therefore, instructors must be equipped with the set of guidelines and the criteria in the form of rubrics. In addition, instructors should be trained in the usage of rubrics. Some problems might occur such as instructor's inference of each scale on the rubric, utilization of rubrics effectively and each exam paper's uniqueness. It is obvious that rater trainings enable instructors to use rubrics effectively and in a standard way. Especially, writing standardizing workshops is crucial to be fair to all students in prep schools which have a lot of students. This study was conducted to analyze the effectiveness of workshops on rating process of instructors at a private university in İstanbul. Twenty-eight prep school instructors and 842 writing exam papers of 421 students were involved in this study. The data was collected via quantitative and qualitative data collection instruments. Interviews with workshop conductors after the standardization sessions provided the qualitative data; exam results of the students, ratings of instructors and benchmark analysis supplied the quantitative data. Moreover, workshop conductors were interviewed after the sessions. The results indicate that workshops are highly effective on the feedback process. Instructors started to use rubrics in a more efficient way and discrepancy between two papers graded by instructors lowered. This study highlights the importance of standardizing workshops on feedback process of university instructors. KeyWords: rater training, writing workshops, standardization