Women and health: Quality of life
Kadın ve sağlık: Hayat kalitesi
  1. Tez No: 62880
  2. Yazar: DİDEM BAŞAK ALPAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ECEVİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Women, Work, Quality of Life, Health. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
öz KADIN VE SA?UK: YAŞAM KALİTESİ Alpar, Didem Başak Yüksek Lisans Tea, Kadın Çalışmaları Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mehmet Ecevit Nisan 1997, 162 sayfa Sağlık ve hayat kalitesi ulusal ve uluslararası düzeylerdeki sürdürülebilir kalkınma çabalan çerçevesinde hem ulaşılması amaçlanan hedefler hem de bu çabaların koşulları olarak giderek önem kazanmaktadır. Fakat yaşam kalitesinin ve sağlık düzeyinin iyileştirilmesi insanların iş, sağlık hizmeti ve eğitim olanaklarına ulaşmada eşit şanslara sahip olmaları ile yakından ilişkilidir. Kadınların kalkınma süreçlerindeki katkıları bilinen bir gerçektir ancak genellikle sosyal, ekonomik ve kültürel alanlarda güçsüzdurumdadırlar ve kendi gelişimlerine katkısı olacak hizmet ve olanaklardan eşit olarak faydalanmamaktadırlar. Bu çalışmanın amacı kadınların refahının ve dışdünya ile ilişkilerinin temel belirleyicilerinden olan ücretli çalışma ve sağlık konularına odaklanarak, kadının sağlık açısından yaşam kalitesini etkileyen faktörlerin incelenmesidir. Bu amaçla, kadın sağlığı ve sorunları alanında politikaların üretildiği temel devlet organları olan iki kamu kuruluşunda çalışan bir grup kadın ile bir araştırma yürütülmüştür. Söz konusu kadınların tüm hayat alanları bütün olarak ele alınıp, bireysel sağlık davranışları ve öznel değerlendirmeleri gözönüne alınarak sağlık açısından yaşam kaliteleri tanımlanmıştır. Anahtar Kelimeler Kadın, Çalışma, Yaşam Kalitesi, Sağlık VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT WOMEN AND HEALTH: QUALITY OF LIFE Alpar, Didem Başak M.S., Department of Gender and Woman Studies Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet Ecevit April 1997, 162 pages Recently, health and quality of life have gained importance both as objectives and means of sustainable development efforts at national and international levels. However, improving quality of life and health of individuals require equality in access to opportunities such as employment, health care and education. Women's contribution to development process is a well known fact, but they usually lack power and can not make use of the services and opportunities provided equally which would contribute to their own development. The aim of this study is to examine the factors affecting the health related quality of life in women who are gainfully employed mainly focusing on health as main determinant of women's well-being. iiiWith this objective a survey is conducted with a group of women working in two public institutions, which are the main governmental bodies where policies are developed in field of women's health and issues. The health related quality of these women's lives were defined by evaluating ail spheres of their lives as a whole, their personal health care behaviors and their subjective evaluations of these circumstances.