Paydaşlar gözüyle terör turizm ilişkisi: Mardin örneği
Terror-torusim relationship from the stakeholders' point of view: Mardin
- Tez No: 628838
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ÇEKEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Turizm Talebi, Terörizm, Paydaşlar, Mardin, Tourism, Tourism Demand, Terrorism, The stakeholders, Mardin
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
Turizm sektörü, 2020 yılında yaşanan olaylar dışında son yıllarda en hızlı büyüyen sektörlerden biri haline gelmiştir. Turizmin oldukça hızlı büyümesinde gelişen teknoloji ve bunun etkisiyle insanların boş zamanlarının artmasının rolü büyük olmuştur. Turizmin bu gelişimi, gelişmekte olan ülkelerin ekonomik ve sosyal kalkınmalarını sağlayan en önemli sektörlerden biri haline getirmiştir. Ekonomik açıdan cazibe unsuru olarak görülmeye başlanan turizm sektörü, şiddet yoluyla farklı kazanımlar elde etmek amacı güden terörizm için de bir hedef haline gelmiştir. Ayrıca turistlerin ziyaret etmek istediği bölgede yaşanan terör olayları, turistlerin o bölgeye seyahat kararları üzerinde olumsuz bir etki oluşturmaktadır Tüm bunlarla beraber turistlerin, terör olaylarının yaşandığı destinasyonları güvenlik ve risk algısı sebebiyle tercih etmemesinden dolayı, hem bu destinasyonlarda turizm sağlıklı bir gelişim göstermemekte hem de turizm sektörü sosyo-ekonomik anlamda yöreye katkı sağlamamaktadır. Sahip olduğu doğal, kültürel ve tarihi zenginlikleri ile Türkiye'nin gözde turistik destinasyonlarından olan Mardin'in Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alması ve bu bölgede yoğun terör olaylarının gerçekleşmesi bölgenin turizmini olumsuz etkilemektedir. Bu çalışmanın amacı Mardin ilinde 2009-2019 yılları arasında gerçekleşen terör olaylarının Mardin'in turizm talebini nasıl etkilediğini incelemek ve bunu paydaşların perspektifi ile açıklamaktır. Bu kapsamda Mardin ili yerel yönetim kurumları, turizm işletme yatırımcıları ve yöneticileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, basın ve yayın kuruluşları, turizm bölümü akademisyenleri, esnaf-zanaatkârlar ve yerel halka ile görüşme/mülakat yapılmıştır. Bunun sonucunda terör olaylarının Mardin ilinde turizm sektörünü derinden etkilendiği ve terör olaylarının yoğun olduğu dönemlerde turizm talep miktarının çok fazla olumsuz etkilendiği görülmektedir. Ayrıca terör olaylarından sonra yöredeki yatırımcıların bölgedeki yatırımlarından vazgeçtikleri ve bunun da turizm arz kapasitesini ve turizm istihdamını da olumsuz etkilediği anlaşılmaktadır. Ayrıca, elde edilen bulgular değerlendirildiğinde bu çalışmanın, literatüre ve bundan sonra yapılacak çalışmalara katkı sağlaması da beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Tourism has especially become one of the rapidly growing sectors over the last years on which developing technology and increase in the amount of people's free time as a result of it have great impact. This has made tourism into one of the most important sectors which enables the economic and social development of developing countries. Economically attractive Tourism sector has become a target for terrorism which aims to get different earnings through violence. Moreover, terror attacks in regions which tourists want to visit have negative effects on tourists' decisions to travel those places. In addition to these, due to tourists not choosing the destinations in which terror attacks take place because of safety concerns, not only tourism in these destinations cannot develop properly but also tourism sector cannot contribute to the region socio-economically. Mardin, which is one of the favorite touristic destinations of Turkey with its natural, cultural and historical wealth, is in the South-East Anatolia region of Turkey where recurrent terrorist attacks affect tourism negatively. The aim of this study is to investigate how terror incidents in Mardin between 2009 and 2019 years affected Mardin's tourism demand, and to explain it from stakeholders' point of view. In this respect, interviews were carried out with local authorities, investors and managers of tourism establishments, representatives of non-governmental organizations, members of press, academicians in tourism department, shopkeepers and craftsmen, and local people. As a result, it is found out that terror attacks had deep impacts on tourism sector in Mardin, and demand for tourism had almost decreased to zero when terror attacks occurred intensely. In addition, it is understood that after terror attacks, investors in the region cancelled their investments and this in turn affected tourism supply capacity and tourism employment negatively. When the findings of this study are evaluated, this study is expected to contribute to the literature and further studies.