Resim sergilerini ziyaret eden bireylerin eserleri değerlendirmelerine yönelik görüşlerinin incelenmesi
Examining the evaluations of the works of individuals who visit the art exhibitions
  1. Tez No: 628846
  2. Yazar: YAVUZ SELİM DİNÇER
  3. Danışmanlar: PROF. MANSUR JAFAROV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat Eleştirisi, Sanat Eğitimi, Sanatsever Guruplar, Sergi Mekânı, Art Criticism, Art Education, Art-Loving Groups, Exhibition Space
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trabzon Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Plastik sanatlar sergilerine olan ilginin ve eleştiri kabiliyetinin her geçen yıl sistematik bir şekilde azalması ülkemiz sanat anlayışını olumsuz yönde etkilemektedir. Gerek sanat eğitimi programlarının yetersiz kalması gerekse sanat ürünlerinin sanal ortamlarda beğeniye sunulması bireylerin eleştirel kabiliyetlerini körelttiği yadsınmaz. Araştırmamızın amacı sanatsever grupların resim sergilerinde eserleri yorumlarken sanat eleştirisi adına edindikleri tutumları belirlemek ve dolaylı olarak sanat eleştirisi disiplininin sanat eserlerine yönelik yorumlardaki etkisinin önem düzeyini keşfetmek olacaktır. Ayrıca nitelikli sanat eğitiminin eser değerlendirme üzerindeki yansımaları ve sonuçlarının neler olduğu hakkında bilgi vermesi beklenmektedir. Bu çalışma resim sergilerini ziyaret edenlerin eserleri hangi kriterlere göre değerlendirdiklerine yönelik edinilen bulgular açısından önem arz etmektedir. Araştırma grubunu İstanbul, Ankara, Trabzon 'da ki sanat galerilerini ziyaret eden bireyler oluşturmaktadır. Bu çalışma nicel araştırma yöntemi ile 9 adet çoktan seçmeli soru ve 23 adet likert ölçekli sorudan oluşan yarı yapılandırılmış anket formu kullanılarak yapıldı. Araştırmada sorular yarı yapılandırılmış anket formuna dönüştürülerek çalışmanın daha güvenilir ve geçerli olmasını sağlamak amaçlı farklı illerde sergi ziyaretlerine katılanlara gönderilmiştir. Daha sonra resim sergisine katılanlar tarafından cevaplanan anketler spss programıyla analiz edilmiş ve yapılan analizlerde elde edilen veriler tablolar halinde sunulmuştur. Araştırma sonucunda resim sergilerine katılan ziyaretçilerin eserlerin içerik değerlendirmesini ön planda tuttuğu, sergi mekânlarının yapısal özelliklerinin resimleri değerlendirmede fazla etkili olmadığı, sanatçının tanınırlığından ziyade sanatçının ya da sanatçıların eser üzerindeki emeğinin ziyaretçiler için oldukça önemli olduğu sonucuna varılmıştır. Sergiye katılanların soyut resimler yerine realist (gerçekçi) resimleri tercih ettikleri, sanat eğitimi alan ve sayıca daha fazla sergiye katılan ziyaretçilerin sanat bilgisinin daha fazla olduğu ayrıca erkek ziyaretçilerin bayan ziyaretçilere göre sanat bilgisinin daha fazla olduğu bilgisine ulaşılmıştır. Araştırma sonucuna göre sanat eğitimi verilen eğitim kurumlarında uluslararası çağdaş normlara uygun öğretim programlarının uygulanmasının sanat eleştirisinin resimlerin içeriği ile bütünleşik daha kompleks bir yapıda verilmesinin değerlendirme adına bir bütün oluşturacağı söylenebilir. Ayrıca sanat galerilerinin yapısal özelliklerinin resimleri değerlendirmede daha etkin olabilmesi için çekici bir dizayna sahip olmaları gerektiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The systematic decline in the interest and criticism ability of plastic arts exhibitions affects the understanding of art in our country negatively. It cannot be denied that both art education programs are insufficient and that art products are presented to people in virtual environments can blind individuals' critical abilities. The aim of our research is to determine the attitudes of art-lover groups in the art exhibitions while interpreting the works in the name of art criticism and indirectly to discover the significance level of the effect of the art criticism discipline in the interpretations of art works. In addition, our research is expected to give information about the reflections of qualified art education on the work evaluation and what the results are. This study is important in terms of the findings obtained from the visitors who visited the art exhibitions according to which criteria. The research group consists of individuals who visit art galleries in Istanbul, Ankara, Trabzon. This study was done by using quantitative research method, semi-structured questionnaire consisting of 9 multiple choice questions and 23 likert scale questions. In the research, the questions were transformed into semi-structured questionnaire forms and sent to the participants in the exhibition visits in different provinces in order to make the study more reliable and valid. Later, the questionnaires answered by the participants in the painting exhibition were analyzed with the spss program and the data obtained in the analyzes were presented in tables. As a result of the research, it was concluded that the visitors participating in the painting exhibitions prioritize the content evaluation of the works, the structural features of the exhibition space are not very effective in the evaluation, and the work of the artist / artists on the work is rather important for the visitors rather than the recognition of the artist. It was found out that the visitors attending the exhibition preferred realist (realistic) paintings rather than abstract paintings, the art knowledge of the visitors who received art education and attended more exhibitions were more and the male visitors had more art knowledge than female visitors. According to the results of the research, it can be said that the implementation of the curriculum in accordance with the international contemporary norms in the educational institutions where art education is given, and giving the art criticism in a more complex structure integrated with the content of the pictures will constitute a whole for the evaluation. In addition, it may be considered that the structural features of art galleries have an attractive design in order to be more effective in evaluating the paintings.