Human being, natura and organizations: A reconsideration of the modern world-view
İnsan, doğa ve örgüt: Modern dünya görüşüne eleştirel bir yeniden bakış
- Tez No: 62885
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILMAZ ÜSTÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: İnsan, doğa, örgüt, modernizm, bilim, teknoloji, kapitalizm, verimlilik, akılcılık, postmodernizm. VI, Human being, nature, organization, modernism, science, technology, capitalism, efficiency, rationality, postmodernism. IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
oz İNSAN, DO?A VE ÖRGÜT: MODERN DÜNYA GÖRÜŞÜNE ELEŞTİREL BİR YENİDEN BAKIŞ Özkan, Banu Dilek Yüksek Lisans Tezi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Yılmaz ÜSTÜNER Aralık 1997, 91 sayfa Bu çalışma, ekolojik krizin temel nedeni olduğu düşünülen modern dünya görüşünün yeniden gözden geçirilmesi yönünde, başlangıç niteliğinde bir denemedir. Bu denemenin başlangıç noktası, temelde“batılı”olarak adlandırılabilecek bu dünya görüşünün oluşumunun, insan-doğa ilişkisi bağlamında yeniden düşünülmesi olmuştur. Bu son derece yerel ve özel dünya görüşü bugün evrensel bir ideal olmayı ve yaygın bir uygulama alanı bulmayı başarmıştır. Bu modernizm ideolojisini destekleyen oldukça güçlü iki öğenin varlığı ile mümkün olmuştur: bilim ve teknoloji. Ancak gerçek dönüm noktası, modernizm ideolojisinin meşrulaştırmasıyla, hem doğa hem insanın sistemli ve geniş ölçekli esareti ve sömürüsünü mümkün kılan Kapitalizm'in icadıdır. Bu çalışmada ortaya koyulan bir başka tartışma da, modern örgütlerin doğaları gereği, kapitalizmin kendi kendini yeniden üretebildiği en önemli platform olduğudur. Ayrıca Örgüt Çalışmalarının da, özellikle döngüsel kriz dönemlerinde, sistemin ihtiyaç duyduğu kendini yeniden üretim bilgisini sağlayarak, devamlılığına neden olmaktadır.Enformasyon teknolojisindeki gelişmeler sonucu önemli ölçüde değişeceği öne sürülen günümüz egemenlik ilişkileri sayesinde özgürleşmenin mümkün olacağını savunan postmodernizm ise, modernizmin eleştrisi açısından önemli kazanımlar sağlamışsa da, kapitalist sistemi temel ilkeleriyle sorgulayıp, bütün olarak dönüştürmeyi sağlayacak derinlikten yoksun görünmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HUMAN BEING, NATURE AND ORGANIZATIONS: A RECONSIDERATION OF MODERN WORLD-VIEW Özkan, Banu Dilek M.S., Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Assist. Prof. Dr. Yılmaz ÜSTÜNER December 1997, 91 pages This study is a preliminary attempt for a reconsideration of the modern world- view which is argued to be the underlying reason for the present ecological crisis. In this attempt, the starting point has been a re reading of the formation of this basically“Western”world view within the context of human being-nature relationship. Such an originally very local world-view, turned out to be a universal ideal and a widespread practice. This became possible due to the presence of very strong elements of ideology of modernity: science and technology. The real turning point was the advent of capitalism whereby, with the help of legitimizing ideology of modernity, a systematic and large scale domination of both nature and human beings was realized. In this study, it is also claimed that modern organizations by their very nature have been the major platforms where the capitalist system was able to reproduce itself. Moreover, the Study of Organizations further contributed to the domination of nature by providing the information necessary for the system's reproduction of itself in times of cyclical crisis. With respect to the Postmodern era, which is usually celebrated as a potential for the emancipation as a result of advances in information technology and breaking down of the present relations of mdomination, it is further asserted that although it has provided a valuable critique of modernity, it lacked the depth to transform the system as a whole since it does not pose a radical challenge to the capitalism with its underlying principles.