Organizational change: A case study of Sivas and Çorum cement factories
Örgütsel değişim: Sivas ve Çorum çimento fabrikaları örnek olay incelemesi
- Tez No: 62884
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YILMAZ ÜSTÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, İşletme, Public Administration, Political Science, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Değişim, Örgütsel Gelişim, Özelleştirme, Planlı Değişim, Organisational Change, Organisational Development, Privatization, Planned Change
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu tez, örgütsel değişimin anlaşılabilmesi için kuramsal bir çerçeve ve dinamik bir model geliştirmektedir. Bu çalışma sırasında örgütsel gelişim yaklaşımının değişimi belirleyen geniş etmenler bütününün çok azını dikkate aldığı ve örgütsel değişim modelinin değişim olgusunun kavranılmasında daha uygun bir temel oluşturacağı ileri sürülmektedir. Bu nedenle, örgütlerin niçin ve nasıl değiştikleri ve örgütlerde neyin değiştiği örgütsel değişim modeli içinde inceleme merkezini oluşturacaktır. Bu tezin temel içeriğinin bir başka yönü örgütsel değişimin özelleştirme ile ilişkisi çerçevesinde incelenmesidir. Şimdiye değin özelleştirmenin ekonomik ve fînansal yönleri detaylı olarak araştırılmıştır, fakat konunun örgütsel değişim kuramı ile ilgili tarafları incelenmemiştir. Bu tez iki çimento fabrikasında özelleştirmenin etkilerini ve örgütsel değişimi örgütsel değişim modeli bağlamında incelemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis develops a theoretical framework and a dynamic model for understanding of organisational change. In doing so, it is argued that organisational development approach takes little account of the wider set of factors that determine change and that organisational change model is more suitable basis for arriving at better understanding of the change phenomena. Therefore, why and how organisations change and what is changed in organisations constitute the focus of analysis in the organisational change model. Another aspect of the main theme of this thesis is the examination of organisational change in its relations with privatization. In so far, while privatization has been well documented in terms of economic and financial analysis, little has been written from the issues of organisational change theory. This thesis examines the impacts of privatization and organisational changes in two cement factories in the context of organisational change model.