Women and nationalism in Uzbekistan: The role of women in the formation of national identity between Soviet modernization and indigenization
Özbekistan'da kadın ve milliyetçilik: Sovyet modernleşmesi ve yenileşme arasında kadınların milli kimliğin oluşumundaki rolü
- Tez No: 62886
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE SAKTANBER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kadın, Milliyetçilik, Milli Kimlik, Toplumsal Cinsiyet, Sovyet, Sovyet Sonrası Dönem, Mahalle, Gündelik Hayat. IV, Woman, Nationalism, National Identity, Gender, Soviet, post- Soviet, Mahalla, Everyday Life. Ill
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
oz ' ÖZBEKİSTAN'DA KADIN VE MİLLİYETÇİLİK: SOVYET MODERNLEŞMESİ VE YERLİLEŞME ARASINDA KADİNLARİN MİLLİ KİMLİ?İN OLUŞUMUNDAKİ ROLÜ Özataş, Aslı Yüksek Lisans, Kadın Çalışmaları Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Ayşe N. Saktanber Eylül 1997, 170 s. Bu çalışmada Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla bağımsızlığını kazanan Özbekistan'da milli kimliğin oluşumunda kadınların rolü tartışılmaktadır. Milliyetçi söylemde toplumsal cinsiyete dayalı ayrışma ve kadınlara milliyetçi projelerde topluluğu biyolojik olarak yeniden üretenler, genç kuşakların toplumsallaştırıcıları ve etnik grup kimliğinin 'kültürel taşıyıcıları olarak görülmelerinden dolayı atfedilen özel önem incelenmektedir. Bu sürecin Sovyetler sonrası bağımsız Özbekistan'da nasıl işlediği, kadınların milli kimliğin oluşturulmasındaki yeri, üstlendikleri rol ve işlevler and gündelik hayatlarında bunu nasıl gerçekleştirdikleri çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ' WOMEN AND NATIONALISM IN UZBEKISTAN: THE ROLE OF WOMEN IN THE FORMATION OF NATIONAL IDENTITY BETWEEN SOVIET MODERNIZATION AND INDENIZATION Özataş, Aslı MS, Department of Gender and Women's Studies Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ayşe N. Saktanber September 1997, 170 p. In this thesis the role of women in the formation of post-Soviet Uzbek national identity is discussed. The gendered nature of nationalist discourse and the significance attributed to women, as being considered the biological reproducers of the community, the main socializers of younger generations and the 'cultural carriers' of the ethnic group, in nationalist projects is examined. This study analyzes this process in the post-Soviet independent Uzbekistan, particularly how Uzbek women take part in the construction of national identity, how they perceive this process, which roles and functions they assume and how they actualize it in their everyday lives.