Aile hekimliği asistanlarında bilinçli farkındalığın hasta merkezli yaklaşım üzerine etkisi
The effect of mi̇ndfulness on patient-centered care in family medicine assistants
  1. Tez No: 859566
  2. Yazar: ZEYNEP ŞEYMA ALTUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM SUVAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Hasta merkezli bakım, Doktor-hasta ilişkisi, Farkındalık, Aile hekimliği, Tıp asistanlığı, Patient Centered Care, Physician Patient Relations, Awareness, Mindfulness, Physicians, Family, Primary Care, Physician Assistants
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Modern tıbbi yaklaşım hastalık değil hasta merkezli yaklaşıma doğru yönelmektedir. Bu çalışma ile aile hekimliği asistanlarının stresli çalışma şartlarına rağmen duygusal dayanıklılığı ve farkındalığı ile yakından ilişkili olan bilinçli farkındalık özelliğinin, hasta merkezli yaklaşımı üzerindeki etkisini ortaya koymayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Prospektif ve analitik online anket çalışmamıza 162 aile hekimliği asistanı dahil edildi. Hasta merkezli yaklaşım (HMY) tutumunu belirlemek için Hasta Hekim Yönelim Ölçeği (HHYÖ), bilinçli farkındalık düzeyini belirlemek için Beş Faktörlü Bilgece Farkındalık Ölçeği-Kısa Formu (BFBFÖ-K) kullanıldı. HHYÖ ve BFBFÖ-K ile HMY ve bilinçli farkındalık üzerinde etkili olabileceği düşünülen mesleki ve sosyodemografik özellikler katılımcılara soruldu. 'HHYÖ-Paylaşım' ve 'HHYÖ-Bakım' alt ölçek skorlarındaki değişim üzerinde etkili olabilecek BFBFÖ-K alt ölçek puanları ile etkili olabilecek faktörler Genel Doğrusal Model- ANCOVA analizi (Kovaryans Analizi) ile analiz edildi. 'HHYÖ-Paylaşım' ve 'HHYÖ-Bakım' skorları içim 2 ayrı model oluşturuldu. Veriler IBM SPSS Statistics 26.0 (IBM Corp, Armonk, New York, ABD) istatistik paket programında değerlendirildi. Bulgular: Çalışma grubunun %58,6'sı kadın, %61,1'i evliydi. Çalışma grubunun yaş ortalaması 32±7,13 yıldı. BFBFÖ-K alt ölçek skorları (DD, EGİ, DF, Dİ), cinsiyet (p0,05). Poliklinik hasta sayısı, hasta merkezli eğitim alma, uzmanlık alanını isteyerek tercih etme ve asistanlık yılı kronik hastalık etkileşimi modele katkı sağlamadı (η2=0.000). 'HHYÖ-Bakım' puanlarının üzerine etki eden faktörlerin incelendiği Genel Doğrusal Model-ANCOVA (Kovaryans Analizi) modeli istatistiksel olarak anlamlı bulundu (F23,138)=65,185, p0,05). Sonuç: Bilinçli farkındalığın hasta merkezli yaklaşım üzerinde etkili bir faktör olduğu bulundu. Ancak bu etki çeşitli sosyodemografik özelliklerden de etkilendiğini tespit ettik. Bilinçli farkındalığa yapılacak olan olumlu katkının, hekimlerin hasta merkezli yaklaşımına da katkı sağlayabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: The modern medical approach moves towards a patient-centered approach from disease-centered approach. With this study, we aimed to reveal the effect of mindfulness, which is closely related to the emotional resilience and awareness of family medicine assistants despite stressful working conditions, on their patient-centered approach. Materials and Methods: 162 family medicine residents were included in our prospective and analytical online survey study. The Patient-Physician Orientation Scale (PPOS-T14) was used to determine the patient-centered care (PCC) attitude. Five-Facet Mindfulness Questionnaire-Short Form (FFMQ-S) was used to determine the level of mindfulness. Sociodemographic and occupational characteristics that thought to be effective on PCC and Mindfulness were also questioned,. FFMQ-S subscale scores and factors that may be effective on 'PPOS-Sharing' and 'PPOS-Care' subscale scores were analyzed with General Linear Model ANCOVA analysis (Analysis of Covariance). Two separate models were created for 'PPOS-Sharing' and 'PPOS-Caring' scores. The data were evaluated in the statistical package program IBM SPSS Statistics 26.0 (IBM Corp., Armonk, New York, USA). Results: 58.6% of the study group were women and 61.1% were married. The average age of the study group was 32±7.13 years. FFMQ-S subscale scores 'FFMQ-Act with awareness' 'FFMQ-Nonjudge' 'FFMQ-Nonreactivity' 'FFMQ-Observe' 'FFMQ-Describe' and the gender (p=0.001), marital status (p=0.018), chronic disease status in the family (p=0.001) were found to be effective on the patient-centered approach. Between 'PPOS-Care' and 'FFMQ-Nonjudge' scores there was a moderate positive correlation (p0.05). The interaction of the number of outpatient patients, receiving patient-centered education, willingly choosing the specialty and year of residency and chronic disease status did not contribute to the model (η2=0.000). The General Linear Model-ANCOVA (Analysis of Covariance) model, which examined the factors affecting 'HHYÖ-Care' scores, was found to be statistically significant (F23,138)=65.185, p0.05). Conclusion: Mindfulness was found to be an effective factor on the patient-centered approach. However, we found that this effect is also affected by various sociodemographic and occupational characteristics. We think that the positive contribution to conscious awareness can also contribute to the patient-centered approach of physicians.