Contiunity in French security policy: De Gaulle, Mitterand and Chirac
Fransız güvenlik politikasında süreklilik: De Gaulle, Mitterand ve Chirac
- Tez No: 62891
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN BAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Beşinci Cumhuriyet, Devletler Avrupası, NATO, Fransız- Amerikan ilişkileri, bağımsızlık. Gaullizm, Fransız-Alman uzlaşması. Fransız-Alman işbirliği, nükleer caydırıcılık, nükleer politika, ulusal uzlaşma, süreklilik. IV, Fifth Republic, Europe of States, NATO. Franco-American relations, independence, Gaullism, Franco-German reconciliation, Franco-German cooperation, nuclear deterrent, nuclear policy, strategic culture, national consensus, continuity. m
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
oz FRANSIZ GÜVENLİK POLİTİKASINDA SÜREKLİLİK: DE GAULLE. MİTTERRAND VE CHİRAC Ormancı, Emriye Yüksek Lisans. Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Hüseyin Bağcı Ağustos 1997, 92 sayfa Bu tezde Beşinci Fransız Cumhuriyeti 'nin güvenlik poitikası incelenmektedir. Tez kapsamında, güvenlik politikasındaki ulusal uzlaşma nedeniyle politikanın Beşinci Cumhuriyet döneminde süreklilik gösterdiği savunulmaktadır. Bu bağlamda, analiz General de Gaulle tarafından meydana getirilen güvenlik politikasının değerlendirmesiyle başlar. Çalışma, Gaullist güvenlik politikasını dört ana başlık altında inceler: Fransa ve birleşmiş bir Avrupa. Fransız-Alman uzlaşması ve işbirliği, Fransız- Amerikan ilişkileri ve NATO, ve son olarak Fransız nükleer politikası. Çalışma, aynı dört temayı izleyerek, Francois Mitterand ve Jacques Chirac dönemlerinde süreklilik kavramını irdelemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONTINUITY IN FRENCH SECURITY POLICY: DE GAULLE. MITTERRAND AND CHIRAC Ormancı, Emriye M.Sc. Department of International Relations Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hüseyin Bağci August 1 997, 92 pages This thesis analyzes the security policy of the Fifth French Republic. It mainly argues that due to the existence of a national consensus on security, the policy reflected a continuity throughout the Fifth Republic. Within this framework, the analysis starts with the evaluation of the security policy which was formulated by General de Gaulle. It examines the Gaullist security policy under four main headings: France and the building of an integrated Europe, Franco-German reconciliation. Franco-American relations and NATO, and finally French nuclear policy. Following the same four themes, the study continues to address the issue of continuity during the Presidencies of Francois Mitterrand and Jacques Chirac, successively.