Japanese economic policy in Southeast Asia: Hegemony or cooperation
Japonya'nın Güneydoğu Asya'daki ekonomi politikası: Hegemonya yada işbirliği
- Tez No: 62892
- Danışmanlar: PROF. DR. METE TUNÇOKU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Japonya, Güneydoğu Asya, ASEAN, Hegemonya, Ekonomik Politika iv, Japan, Southeast Asia, ASEAN, Hegemony, Economic Policy iii
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
oz JAPONYA'NIN GÜNEYDO?U ASYA'DAKI EKONOMİK POLİTİKASI: HEGEMONYA YADA İŞBİRLİ?İ Pehlivantürk, Bahadır Yüksek Lisans, Uluslararası ilişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. A. Mete Tuncoku Ocak 1997, 78 sayfa Yirminci yüzyılın sonuna yaklaşırken, dünya Asya kıtasının gittikçe artan önemine tanık olmaktadır. Japnonya, ve özellikle son onyıllarda Güneydoğu Asya ülkeleri, etkileyici bir hızda ekonomik büyüme ve endistrileşme sağlamışlardır. Güneydoğu Asya ekonomilerindeki bu yükseliş, ABD'nin dünya üzerindeki hegemonyası ve üstünlüğünün azalmakta olduğuna dair sıcak tartışmalarla aynı zamana denk gelmektedir. Bu konudaki ortak görüş, Japonya'nın en azından Güneydoğu Asya' da ABD hegemonyasının yerine geçmekte olduğudur. Bu çalışma bu argümanı empirik bulguları kullanarak veya empirik bulguları kullanan çalışmalara atıfta bulunarak incelemektedir. Bunu için önce Japonya'nın ticaret, dış yardım ve yatırım yolu ile etkinliği incelenmiştir. Bunun yanısıra, Japonya'nın bölgede hegemon rolü oynamasına engel olabilecek sorunlar ve ABD'nin gerilemekte olduğuna dair argümanların geçerliliği de sorgulanmaktadır. Bu çalışma, sonunda Japonya' nın bölgede hegemon rolü oynadığı yönündeki görüşlerin empirik dayanaktan yok sun olduğu, hatta empirik kanıtların bu görüşün tam tersini gösterdiğini bulmak tadır. Bütün bu bulgular hegemonik istikrar teorisi çerçevesinde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT JAPANESE ECONOMIC POLICY IN SOUTHEAST ASIA: HEGEMONY OR COOPERATION Pehlivantürk, Bahadır MS., Department of International Relations Supervisor: Prof. Dr. A. Mete Tuncoku January 1997, 78 pages As the twentieth century closes down the world witnesses a rise in the importance of the Asian continent in the world economy. Especially Japan, with a stunning rebuilding effort after the World War II, became one of the two most important economies in the world. Besides Japan, in the recent decades the Southeast Asian countries also achived an impressive pace of economic growth and industrializa tion. This rise in the East and Southeast Asian economies coincided with a time of heated discussions about the decline of US hegemony and preponderence in the world. The common arguement is that Japan is now replacing the US hege mony, at least in East and Southeast Asia. This study evaluates this argument with referring to empirical evidence or studies which assessed this argument with empirical evidence. To do this, the Japanese influence via trade flows, aid and investment are investigated. Besides this, the problems facing Japan to assume such a hegemonic role in the region and the validity of the arguments concerning the US decline are also assesssed. In the end, this study finds that the views concerning the Japanese hegemony in the region lacks empirical support and in some cases empirical evidence shows the opposite. All these findings are presented within the theoretical foundation of the theory of hegemonic stability.