The Effect of the activity based spiral cirriculum on five year-old childrens creativity and behaviors as perceived by their parents and teachers
Etkinlik temelli spiral öğretim programının beş yaş çocuklarına yaratıcılıkları ile aile ve öğretmen gözüyle davranışlarına etkisi
  1. Tez No: 62890
  2. Yazar: GÜNSELİ ORAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BARBAROS GÜNÇER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Pre-school, Creativity, Creativity in pre-school, Curriculum development III
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu tez, etkinlik temelli spiral öğretim programının ODTÜ Yuvasındaki beş yaş çocuklarının yaratıcılıkları ile aile ve öğretmen gözüyle davranışları üzerindeki etkisini görmek için yapılmıştır. Araştırmada bir deney ve iki kontrol grubu olmak üzere toplam 51 denek kullanılmıştır. Etkinlik temelli spiral öğretim programı geliştirilmiş ve 18 hafta süreyle deney grubuna uygulanmıştır. Verilerin toplanmasında, üç grupta bulunan deneklere araştırmanın başında ve sonunda olmak üzere iki kez Torrance Yaratıcı Düşünme Testi uygulanmıştır. Ayrıca her üç gruptaki deneklerin aile ve öğretmenlerine başta, ortada ve sonda olmak üzere üç kez Aile Gözlem Ölçeği ve Öğretmen Gözlem Ölçeği uygulanmıştır. Verilerin analizinde tekrarlanmış ölçüm tekniği kullanılmıştır. Sonuç olarak, deney grubunun yaratıcılığın alt boyutları olan akıcılık, esneklik, orijinallik ve detaylara inebilmede anlamlı bir gelişme gösterdiği bulunmuştur. Veri toplanmasında kullanılan öğretmen ve aile gözlem ölçeklerinde de, deney grubunda anlamlı bir gelişme gözlenmiştir. Ancak, birinci kontrol grubunda öğretmen gözlem ölçeğinde daha yüksek puanlar bulunmuştur. Sonuçların eğitim programları ve öğretim çerçevesi içinde yorumlanması ve yaratıcılığın geliştirilmesine dair öneriler çalışmada yer almaktadır. Anahtar Kelimeler Okul öncesi, Yaratıcılık, Okul öncesinde yaratıcılık, Program Geliştirme iv
Özet (Çeviri)
This dissertation investigated the effect of an activity-based, spiral curriculum on creativity and behaviors as perceived by the parents and teachers of the five year-old children in METU Kindergarten. During the study, intact groups- experimental study was conducted, including one experimental group and two control groups. The activity-based, spiral curriculum was developed and implemented in the experimental group for 18 weeks. In the present study, TTCT - Form A was delivered to subjects in all groups to measure creativity in pre- and post-test forms. The teachers of the three groups were administered Teacher Observation Scale (TOS) three times; at the beginning, in the middle and at the end of the study. Parents of children in all three groups were administered Parent Observation Scale (POS) three times, at the beginning, in the middle and at the end of the study. Repeated measures analysis of variance showed a significant increase in the post-test creativity scores of subjects in the experimental group, whereas there were decreases in post-test creativity of the control groups. For POS and TOS, there was a significant increase in the mean scores of subjects in the experimental group and control groupl, but no such increase in control group 2. Explanations for the results and future comments for the improvement of pre-school curriculum are included.