Kienböck hastalığı lichtman evre 2, evre 3A ve evre 3B'de radial kısaltmanın yeri
Kienbock's disease, the place of radial shortening inlichtman classification stage 2, stage 3A and stage3B
  1. Tez No: 628924
  2. Yazar: FUAT GÜLMÜŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURÇİN KARSLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Kienböck hastalığı, Radial kısaltma, Lunat kemik
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Kienböck hastalığında her evrede tedavi yaklaşımları farklıdır. Genel yaklaşım olarak Lichtman evre 1 konservatif takip edilirken evre 2 ve 3a'da radial kısaltma yapılmaktadır. Evre 3B hastalarda radial kısaltma metodu konsunda tartışmalar mevcut iken biz de kliniğimizde radial kısaltma yapılan evre 2, 3a ve 3b hastaların sonuçlarını inceledik. Materyal ve Metod: Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesinde 2009-2019 yılları arasında tedavi edilmiş 31 hasta çalışmaya katıldı. Çalışma retrospektif olarak yapıldı. Daha önce el bileğinden cerrahi operasyon geçirmiş hastalar, lunat kemikte avasküler nekroz dışında hastalığı olanlar çalışmaya dahil edilmedi. Nakamura, VAS skoru ve Modifiye Mayo El Bileği Skoru incelendi. Preop MRG ve direkt grafi; postop genellikle direkt grafi radyolojik değerlendirme aracı olarak kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya katılan hastalarda E/K oranı 18/13 olarak bulundu. Bu hastaların 11'I evre 2, 8 hasta evre 3A, 12 hasta evre 3B idi. Ameliyat öncesi el bileği fleksiyonu 46 derece, ekstansiyonu 45 derece idi. Ameliyat öncesi el bileği kavrama gücü sağlam elin %62'si oranında bulundu. Ameliyat öncesi yapılan radyolojik değerlendirmede 23 hastada negatif ulnar varyans, 6 hastada nötral varyans, 2 hastada ise pozitif ulnar varyans tespit edildi. Sonuç: Hastalarda radyolojik kriterler olan Lichtman evresi, karpal yükseklik, stahl indeksinde kötüleşme olmasına rağmen klinik bulgularda (VAS skoru, Modifiye Mayo El Bileği Skoru, El bileği eklem hareket açıklığı, kavrama gücü) iyileşme sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In Kienböck's disease there is different treatment approach for every stage. In Lichtman stage 1 general approach is conservatively following but in stage 2 and stage 3A radial shortening is done. There are discussions about radial shortening in Lichtman stage 3B but in despite of discussions we conducted radial shortening on stage 2,3A and stage 3B to analysis result of radial shortening. Material and Method: 31 treated patients attended to study in Gaziantep University Şahinbey Research and Training Hospital between 2009 to 2019. Study was done retrospectively. Patient who had have surgical operation on his/her wrist and have another diseases other than avasculer necrosis of lunate bone was excluded from study. Nakamura, VAS score and Modified Mayo wrist score were analyzed. MRI and X-Ray, X-Ray were used radiological evaluation in preoperatively and postoperatively, respectively. Findings: The ratio of patients was male/female 18/13. 11 of them were stage 2, 8 were stage 3A and 12 of them were stage 3B. Before surgery flexion of wrist was 46 degrees and extension was 45 degrees. Also before surgery grip strength was %62 less than in comparison to intact wrist. In radiological evaluation which was conducted before surgery we identified that 23 patients had negative ulnar variance, 6 patients had neutral variance and 2 patients had positive ulnar variance.