Halfeti Türkmen ağzı (giriş- inceleme- metinler- sözlük)
Halfeti Turkmen mouth
- Tez No: 628935
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ARGUNŞAH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Şanlıurfa, Halfeti ilçesi, Halfeti Türkmen ağzı, Anadolu ağızları, Şanlıurfa, Halfeti district, Halfeti Türkmen mouth, Anatolian mouths
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 346
Özet
Bu çalışmanın konusunu, Şanlıurfa iline bağlı Halfeti ilçesinde yaşayan Türkmen halkın ağız özelliklerinin gramerinin yapılması, derlenen metinlerin çeviri yazıya aktarılması ve sözlüğünün hazırlanması oluşturmaktadır. 2019-2020 yıllarında Halfeti ilçesinde yapılan derleme ve araştırmaların sonucu ortaya çıkan bu çalışma,“Giriş”,“İnceleme”,“Metinler”ve“Sözlük”başlıklı dört bölümden meydana gelmiştir.“Giriş”bölümünde, ilçenin tarihçesine, Türkmen kimliğine, yerli halkın yaşadığı coğrafyaya ve nüfusuna yer verilmiştir.“İnceleme”bölümünde, ilçe merkezi ve diğer Türkmen mahallelerinden derlediğimiz metinlere dayanarak hazırladığımız“Ses Bilgisi”ve“Şekil Bilgisi”başlıklı gramer bulunmaktadır.“Metinler”bölümünde, 38 ayrı kişiden derlenen 38 metin çeviri yazılı olarak verilmiştir. Son bölüm olarak değerlendirebileceğimiz“Sözlük”bölümünde ise hem derlemiş olduğumuz metinlerde geçen hem de yöre halkının konuşmalarından tespit ettiğimiz, yazı dilinde yer almayan kelimeler sıralanmış ve standart dildeki karşılıkları verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is to make grammatical features of Turkmen people living in Halfeti district of Şanlıurfa province, to translate the compiled texts into translation and to prepare a dictionary. This study, which emerged as a result of the compilation and researches carried out in Halfeti district in 2019-2020, consists of four chapters titled“Introduction”,“Review”,“Texts”and“Dictionary”. In the“Introduction”section, the history of the district, the Turkmen identity, the geography and population of the indigenous people are included. In the“Review”section, there is a grammar titled“Phonology”and“Morphology”that we prepared based on the texts we compiled from the district center and other Turkmen neighborhoods. In the“Texts”section, 38 texts compiled from 38 different people are given in translation. In the“Dictionary”section, which we can evaluate as the last section, both the words in the texts we compiled and the words that are not found in the language of the local people are listed and their equivalents are given in the standard language.