Nedim Gürsel'in hikâye ve romanlarında oryantalizm
Orientalism in the stories and novels of Nedim Gürsel
- Tez No: 628940
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HİLAL AKÇA
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
 - Anahtar Kelimeler: Oryantalizm, Oryantalist Söylem, Nedim Gürsel, Doğu, Batı, Orientalism, Orientalist Discourse, Nedim Gürsel, East, West
 - Yıl: 2020
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Erciyes Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 118
Özet
Oryantalist söylemin Nedim Gürsel'in hikâye ve romanlarına etkilerini tespit etmek amacıyla yapılan bu çalışma giriş, iki ana bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Giriş kısmında yazarın sanat hayatı ve oryantalist söylem hakkında bilgi verilmiştir. İlk ana bölümde Oryantalizm'le ilgili teorik bilgiler üzerinde durulmuştur. Oryantalizm'in tanımı yapılmış, kapsamı, tarihi gelişim süreci anlatılmıştır. Edward Said ve diğer önemli ilim adamlarının Oryantalizm'le ilgili görüşleri açıklanmıştır. Oryantalist söylemin ortaya çıktığı ilk zamandan bugüne kadar dünya tarihindeki siyaset, ekonomi, kültür, din, felsefe, edebiyat gibi geniş bir alanı kapsayan etkilerine değinilmiştir. İkinci ana bölümün ilk kısmında Nedim Gürsel'in sanat yaşamından bahsedilmiştir. İkinci kısımda ise Nedim Gürsel'in hikâye ve romanları Oryantalizm bilim alanından hareketle incelenmeye çalışılmıştır. Sonuç kısmında Nedim Gürsel'in hikâye ve romanları hakkında oryantalist etkiler açısından bir sonuca varılmaya çalışılmıştır. Son dönem Türk edebiyatı yazarlarından Nedim Gürsel'in aşk, kadın, cinsellik, yalnızlık temalarını eserlerinde işlediği görülmektedir. Gürsel'in hikâye ve romanları üzerine yapılan bu araştırma oryantalist bakış açısının Türk edebiyatına etkilerine bir örnek inceleme sunması açısından bilim dünyasına önemli katkılar sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study, which was carried out to determine the effects of orientalist discourse on the stories and novels of Nedim Gürsel, consists of introduction, two main parts and conclusion parts. In the introduction part, information is given about the art life of the author and orientalist discourse. In the first main section, theoretical information about Orientalism is emphasized. The definition of orientalism has been made, its scope and historical development process has been explained. The views of Edward Said and other important scholars about Orientalism were explained. From the first time of the orientalist discourse to the present, its effects covering a wide area such as politics, economy, culture, religion, philosophy and literature have been mentioned. In the first part of the second main part, the art life of Nedim Gürsel is mentioned. In the second part, the stories and novels of Nedim Gürsel are tried to be analyzed from the science of Orientalism. In the conclusion, it is tried to reach a conclusion in terms of orientalist influences about the stories and novels of Nedim Gürsel. It is seen that Nedim Gürsel, one of the most recent Turkish literature writers, embraces the themes of love, woman, sexuality and loneliness in his works. This research on Gürsel's stories and novels contributes significantly to the scientific world in terms of providing an exemplary study on the effects of the orientalist perspective on Turkish literature.