Marital satisfaction, parental agreement on child rearing and parental perception of childs adjustment
Evlilikten sağlanan doyum, çocuk yetiştirme konusunda ebeveynler arasındaki uzlaşma ve çocuğun uyumunun ebeveynler tarafından algılanması
  1. Tez No: 62897
  2. Yazar: MÜGE ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜROL FIŞILOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilikten sağlanan doyum, Çocuk yetiştirme konusunda uzlaşma, Çocuğun algılanması, Marital satisfaction, parental agreement and parental perception
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, l)Evlilikten sağlanan doyum, çocuk yetiştirme konusunda ebeveynler arasındaki uzlaşma ve çocuğun uyumunun ebeveynler tarafından algılanması arasındaki ilişkiyi incelemektir.Buna ek olarak çalışma; 2)Annelerin çocuğu algılamalarının, öğretmenlerin algılarıyla babaların algılamalarından daha fazla benzeşip benzeşmediğini; 3)Kocaların evlilikten sağladıkları doyumun eşlerinden daha fazla olup olmadığını; 4)Çocuğun cinsiyetinin, çocuk yetiştirme konusunda ebeveynler arasındaki uzlaşmada, çocuğun uyumunun ebeveynler tarafından algılanmasında ve eşlerin evlilikten sağlanan doyum üzerinde olumsuz etkileri olup olmadığım araştırmayı amaçlamaktadır. Veriler, Çiftler Uyum Ölçeği (D AS), 4-18 Yaş Çocuk Gençler için Davranış Değerlendirme Ölçeği (CBCL), Aile Hayatı ve Çocuk Yetiştirme Tutumu Ölçeğinin anaokuluna giden, daha önce kliniğe başvurmamış, 100 çocuğun anne ve babalarına; aynı çocukların öğretmenlerine de öğretmen Bilgi Formu uygulanmasıyla elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre evlilikten sağlanan doyum, çocuk yetiştirme konusunda ebeveynler arasındaki uzlaşma ve çocuğun uyumunun ebeveynlerVI tarafından algılanması arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Ancak, annelerin evlilikten sağladıkları doyum ve çocuk yetiştirme konusunda eşleriyle aralarındaki uzlaşma arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur.İkinci hipotez için, annelerin çocuğu algılamaları ve öğretmenlerin algılan arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Üçüncü hipotezde, eşlerin evlilikten sağladıktan doyum arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Sonuncu hipotez için, çocuğun cinsiyetinin, çocuk yetiştirme konusunda ebeveynler arasındaki uzlaşmada, çocuğun uyumunun ebeveynler tarafından algılanmasında ve eşlerin evlilikten sağlanan doyum üzerinde olumsuz bir faktör olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The major purpose of this study was to investigate the relationship among marital satisfaction, parental agreement and parental perception of a child's adjustment. The other purposes of the study were to understand a) whether the mothers' perception of their children would be more similar to the teachers' perception of the children than the fathers' perception of the children, b) whether the husbands would have more marital satisfaction than the wives, d) whether a child's gender would have negative effect on parental agreement, parental perception and marital satisfaction of parents. The nonreferred sample consisted of 100 marriedIV couples with one preschool-aged child each and the teachers of these children. The data were gathered by administering four instruments; the Dyadic Adjustment Scale (DAS), the Parental Attitude Research Instrument (PARI), the Child Behavior Checklist (CBCL) for parents, the Teacher Report Form (TRF) for teachers, and a Demographic Information Form. Findings indicated that there was no significant relationship existing among marital satisfaction, parental agreement, and parental perception of a child's adjustment. However, a negative significant correlation was found between parental agreement and marital satisfaction of mothers. For the second hypothesis, a significant difference was found between the mothers' and teachers' perception of children. For the third hypothesis, no significant difference was found between mothers' and fathers' marital satisfaction. For the last hypothesis, a child's gender was not found to be an influential factor over parents' marital satisfaction, parental agreement and perception of a child's adjustment.